Топлане “истопиле” милионски минус

Невена Рељић
Топлане “истопиле” милионски минус

БАЊАЛУКА Градска топлана је након више година негативног пословања напокон стала на ноге остваривши профит од 200.000 марака, а позитивне помаке биљежи и Центар за развој села, док Центар за образовање одраслих наставља крупним корацима ка модерној установи.

Ово је истакнуто након јучерашње сједнице Скупштине града, на којој су одборници усвојили извјештаје о раду јавних предузећа и установа за прошлу и планове пословања за ову годину. Према ријечима градоначелника Игора Радојичића најкрупнија ствар која је урађена у протекле четири године јесте рјешење проблема градског гријања.

- Пресјечени су дугогодишњи негативни процеси, који су доносили минус од више од 10 милиона КМ. Све то је постигнуто градњом нових “Еко топлана”. Поређења ради, 2016. година завршена је са неких десетак милиона КМ минуса у градској топлани, а ове године, први пут, имамо 200.000 КМ профита у буџету, што је постигнуто градњом нових “Еко топлана” - изјавио је Радојичић.

Доста позитивних промјена забиљежио је и Центар за развој пољопривреде и села, који је данас респектабилна установа са успјешним пројектима и из области трговине, туризама, али прије свега - руралног развоја.

Значајни помаци учињени су и у Центру за образовање одраслих (ЦООБЛ), некадашњем Радничком универзитету.

- Дјелујемо директно и индиректно кроз све институције Републике Српске и бавићемо се тиме да нашим грађанима обезбиједимо квалитетно и здраво цјеложивотно учење да би били конкурентни на тржишту. Нудимо знање, нудимо образовање јер не треба заборавити да Центар за образовање одраслих, односно бивши Раднички универзитет, егзистира већ 60 година - рекао је в.д директора ЦООБЛ-а Александар Гранулић у паузи засједања.

Према његовим ријечима у плану је усавршавање процеса основношколског образовања, преквалификације и доквалификације, гдје ће овај центар настојати да буде спона између академске заједнице, потреба привреде и институција.

Како најављују представници градске власти, изгледа да бољи дани долазе и за “Аквану”. Радојичић је најавио да ће ово предузеће бити реструктурирано, поготово што је текућа година била јако тешка за “Аквану” због посљедица епидемија вируса корона и забране рада угоститељства.

- “Аквана” ће морати бити реструктурирана. Она мора бити или јавна установа или реструктурирана на неке мале секторе. Такође, остаје и проблем статуса Завода за изградњу, који је акционарско друштво у којем је град већински акционар, али имамо хронични проблем са несагласношћу малих акционара - појаснио је Радојичић.

Градски парламент је јуче усвојио и одлуку којом су ријешени имовински односи за седам породица из категорије избјеглог и расељеног становништва које живе у улици Јованке Гајић Змијањке у МЗ Лауш.

- Њима ће коначно бити ријешен статус имовинско-правних односа на земљишту гдје су куће изграђене и којима ће они моћи сада да управљају - рекао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић је казао да се 41. сједницом у принципу завршава мандат ове Скупштине, изузев ако не буде потребе за неким ванредним засједањем прије одржавања локалних избора.

- За сада је договорено да непосредно послије избора закажемо сједницу Скупштине у овом сазиву, да бисмо донијели одлуку о привременом финансирању и да град настави своје активности до доношења буџета у 2021. години - закључио је Талић.

Тужба против СДС-а и БН телевизије

Игор Радојичић је јуче најавио да ће против СДС-а и БН телевизије бити поднесена тужба.

- Имам потребу да демантујем једну крупну и дебелу лаж гдје је СДС издао саопштење да град мора да плати 40 милиона марака одштете некоме за стару аутобуску станицу. Таква пресуда не постоји, осим ако СДС у овом моменту не покушава на суду да направи неку пресуду на штету града. Ради се о лажи и ми ћемо тражити тужбу против СДС-а и БН телевизије солидарно. Уколико то не буде било правно могуће, покренућемо личну тужбу - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана