Топлана нема мазута ни новца за набавку

Весна Поповић
Топлана нема мазута ни новца за набавку

Бањалука - Градоначелник Игор Радојичић је забринут како ће бити завршена ова сезона гријања, јер, како је јуче изјавио, "Топлана" нема довољно мазута за остатак гријне сезоне нити има новца за његову набавку.

- Нема довољно мазута за остатак сезоне гријања. Сваке седмице се боримо и покушавамо да обезбиједимо гријање. Грађани су углавном незадовољни, јер је то недовољно, али овако биће заиста чудо ако успијемо да завршимо гријну сезону. "Топлана" је као ноћна мора и нема капацитет да сама, као предузеће, било шта ријеши. Ушли су у сезону без мазута и да нема подршке града и Владе РС, Бањалука би остала без гријања усред зиме - нагласио је Радојичић.

Додао је да покушавају да нађу рјешење за спас градског гријања кроз разговоре са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД).

- То би се односило тек на наредне сезоне гријања. Сада је мање-више јасно да мора бити изграђена нова топлана која ће користити нови енергент, дрво. Ако будемо могли да затворимо финансијску конструкцију, оптимално је да искористимо наредну грађевинску сезону за радове и да сљедећу сезону гријања дочекамо са новом топланом - прецизирао је Радојичић.

Истакао је да је свака друга варијанта катастрофална за систем који производи годишње око 15 милиона КМ губитака и тренутно има дуг од 85 милиона КМ.

Најавио је да ће на сједници Скупштине града 26. децембра бити предложено смањење броја чланова управних и надзорних одбора у јавним установама и предузећима.

- По свакој од тих установа добићемо до 40 одсто уштеде у односу на досадашње трошкове када је ријеч том питању. Исто тако биће укинут Раднички универзитет и трансформисан Центар за развој и унапређење села - казао је Радојичић.

Навео је да би мост у Чесми требало да буде пуштен у функцију до 31. децембра.

- Мост у Пријечанима је далеко већи проблем. Нисам сигуран како ће тај проблем ријешити пројектанти и извођач радова, који имају несугласице увези са тим ко је погријешио - казао је Радојичић.

Када је ријеч о економским зонама, рекао је да се свакодневно разговара са потенцијалним инвеститорима и да поред Рамића има још 11 локација на којима је могуће градити пословне зоне. Додао је да град још преговара са представницима аутобуских превозника о захтјеву за повећање цијена карата у градском превозу.

Радојичић је појаснио да град још од Правобранилаштва РС није преузео надлежност да сам себе заступа пред судовима.

- Због броја предмета то је неминовно. Имамо много примједаба и проблема са радом Правобранилаштва, поготово замјеника правобраниоца у Бањалуци -  казао је Радојичић.

Максимално ангажован

Из "Топлане" је саопштено да је градоначелник у цијелости упућен у тренутно стање у овом предузећу.

- Знамо да је он свакодневно максимално ангажован на изналажењу рјешења. Трудимо се да уз помоћ града, Владе РС и добављача обезбиједимо довољне количине мазута за континуитет у испоруци топлотне енергије. Вјерујемо да ћемо у томе успјети - казали су у "Топлани".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана