"Топлана" Бањалука нема више ни грам мазута, залихе продали по прениској цијени

Г. С.
"Топлана" Бањалука нема више ни грам мазута, залихе продали по прениској цијени

БАЊАЛУКА - Предузеће "Топлана" д.о.о. Бањалука, усред енергетске кризе која тресе цијели свијет, распродала је све своје залихе мазута, и то по цијени од 0,86 КМ по килограму без ПДВ-а.

Упућени у стање на тржишту енергената истичу да је "било сулудо ићи у овакву продају у условима огромне енергетске нестабилности, а посебно ако се узме у обзир да је у међувремену цијена мазута драстично порасла, те да га је тренутно готово немогуће набавити".

- Мазут сада кошта око 1.500 марака по тони  и јако га је тешко набавити, а под великим знаком питања је хоће ли то уопште бити могуће у догледно вријеме, због ове свеопште ситуације на стању енергената - истиче један од наших  саговорника.

Подсјетимо, одлуком Скупштине града Бањалука 1. фебруара 2018. године комунална дјелатност повјерена је "Еко топланама", тако да то предузеће испоручује топлотну енергију. 

То предузеће као енергент користи биомасу, у проценту од око 95 одсто, али је систем даљинског гријања у граду на Врбасу постављен тако да без подршке мазута не може адекватно функционисати.

Из "Топлане" д.о.о. истичу да су 19. фебруара у два дневна листа објавили продају 550,020 тона  мазута (до један одсто сумпора) по почетној цијени од 0,8102 КМ по килограму без ПДВ-а, или 810,20 КМ без ПДВ-а по тони, те да су ову објаву могли видјети сви заинтересовани у цијелој БиХ.

- Тај мазут "Топлана д.о.о." Бањалука је била принуђена продати, јер је морала да плати ануитет Инвестиционо-развојној банци Републике Српске у износу од 1.082.172,31 КМ до 28. фебруара - правдају се из "Топлане" д.о.о. Бањалука.

Како додају, 24. јануара ове године "Топлана" је обавијестила град Бањалука о намјери продаје мазута, а када је "Надзорни одбор Друштва донио Одлуку да се одобрава продаја овог мазута 8. фебруара 2022. године, цијене су биле ниже него данас".

- Одлука о почетној цијени је формирана на основу истраживања тржишта, односно понуђених максималних цијена буџетских корисника наведеног енергента, која се кретала од 1,07 КМ до 1,30 КМ по килограму. С обзиром на наведене цијене и имајући у виду да је мазут "Топлане" више година стајао у складишту, те да је могуће да је дошло до смањења квалитета, односно да се одређена количина не може искористити, "Топлана" се одлучила за почетну цијену од 0,8102 КМ по килограму без ПДВ-а - тврде из "Топлане" д.о.о. Бањалука.

Почетком фебруара се, додају, није могло предвидјети шта ће се дешавати на свјетској политичкој сцени, односно "цијена није неосновано одређена".

Истичу да су сви заинтересовани имали прилику да се пријаве на лицитацију. 

- Међутим, на лицитацији се појавио само један понуђач - ХИФА - ПЕТРОЛ д.о.о. Сарајево, са понуђеном цијеном од 0,86 КМ по килограму без ПДВ-а, дакле већом цијеном од понуђене. Поставља се питање, ако је цијена мазута била ниска, зашто се није појавило више понуђача на лицитацији? - наводе из "Топлане" д.о.о. Бањалука.

Из Градске управе Бањалука кажу да је, када је у питању пословање предузећа "Топлана" д.о.о, потребно истаћи да је у овом периоду веома незахвално бити директор овог предузећа, с обзиром на то да је тренутни директор дошао на то мјесто у моменту када ово предузеће има 88 милиона КМ укупних обавеза, те дио кредитних средстава које је потребно вратити.

- Сам град на неки начин враћа гаранције у износу од 3,7 милиона КМ, тако да се све одлуке доносе у изузетно отежаним условима - истичу из Градске управе.

Како додају, градски менаџер Бојан Кресојевић разговарао је са директором на тему пословања "Топлана", гдје је једна од опција коју је директор предлагао била интервенција града за додатним средствима.

- Наравно, уважавајући све околности у Бањалуци, град је настојао да избјегне такав начин рјешавања проблема. Оно што је било конкретно рјешење у датом тренутку јесте да се иде у продају залиха мазута, не само што ће на тај начин бити остварен већи дио прихода, него зато што је план у будућности да се приступи изнајмљивању котлова, што ће омогућити додатне приходе - кажу из Градске управе.

Када је у питању сама цијена, како додају, то је ужа специјалност самог предузећа, али предмет договора предузећа "Топлана" и града јесте да почетна цијена одговара тржишној цијени у датом тренутку.

- Додатно, од почетка кризе које је резултат сукоба у Украјини, значајно је дошло до повећања цијена када је у питању било какав нафтни дериват, односно сам мазут, тако да је немогуће оцјењивати тренутну цијену која сада важи, са оном цијеном која је важила када је расписан тендер - наводе из Градске управе.

Још прије три мјесеца је, додају, разговарано о овој иницијативи, али напомињу да је "Топлана" самостално предузеће, те да се град укључује у пословање овог предузећа само када су у питању стратешке одлуке.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана