Топић: Апелација Уставном суду због нелегалног прикупљања такси

Срна
Топић: Апелација Уставном суду због нелегалног прикупљања такси

БАЊАЛУКА - Клуб одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука поднијеће идуће седмице апелацију Уставном суду Републике Српске због незаконите примјене одлуке о комуналним таксама Градске управе на челу са градоначелником Драшком Станивуковићем, најавио је шеф овог клуба Драгослав Топић.

Топић је навео да је 14. децембра прошле године на снагу ступио Закон о комуналним таксама и све локалне управе су биле дужне да у року од 90 дана ускладе одлуке о комуналним таксама на градском нивоу, додавши да се то до данас није десило у Бањалуци.

"У пракси сада имамо да комунални инспектори по налогу градоначелника незаконито примјењују наведену одлуку и закон и на тај начин нелегално прикупљају средства од комуналних такси", рекао је Топић новинарима у Бањалуци.

Када је ријеч о самом закону, Топић каже да он има неколико измјена, а једна од битнијих је да су сви новоформирани мали предузетници, који по потврди Пореске управе остварују годишњи приход мањи од 50.000 КМ, ослобођени свих такси, као и они који су тек регистровани.

"Значи, када региструјете мало предузеће, самосталног привредника или неки други облик, закон вас је ослободио плаћања комуналних такси. Из дана у дан смо свједоци да град на тај начин убире приходе на штету самих привредника", рекао је Топић.

Он је додао да је Клуб СНСД-а одлучио да на неки начин, у име свих привредника којима се нелегално узимају средства, умјесто да им се дају олакшице, упути апелацију Уставном суду Српске за преиспитивање легалности те одлуке.

Топић је позвао све инспекторе у Градској управи да обуставе примјену овакве праксе, као и саме предузетнике да не плаћају ову таксу која није у складу са законом.

"Овим законом би на неки начин били ослобођенио доста малих предузетника -кафићи, обућари, мале занатске радње. Они су овом одлуком погођени. Има случајева да су већ сами предузетници поднијели тужбе против града за накнаду штете", рекао је Топић.

Он је навео да су по садашњој одлуци о комуналним таксама износи различити и крећу се од 300 КМ до 3.000 КМ у зависности од облика пословног субјекта који се организује.

"Овдје су привредници оштећени не само за комуналну таксу, већ и за истицање реклама на својим објектима, тако да им се то узима двоструко и то нису мала средства, поготово за оне који први пут региструју своја предузећа", нагласио је Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана