Током гласања у Скупштини града разједињен ДНС

В. Поповић, С. Амиџић
Током гласања у Скупштини града разједињен ДНС

Бањалука - И поред најава из Демократског народног савеза (ДНС-а) да неће подржати тачке дневног реда које се тичу извјештаја о раду предузећа и институција, ипак су на јучерашњој сједници Скупштине града поједини одборници ове странке гласали за усвајање тих документа.

Прекретница је била усвајање програма рада и финансијског плана пословања Градске развојне агенције, који је прихватило 18 одборника, а 12 је било уздржано.

Осим одборника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Социјалистичке партије (СП), за овај документ су гласали, мимо става свога клуба, одборници ДНС-а Ранко Барош и Слободан Лукић, а њима се придружио и одборник НДП-а Момир Божић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Душко Рачић рекао је да је прихватање овог документа показало да је већина одборника била за његово усвајање.

- Имамо интерес да постојећа коалиција у граду настави да функционише, али став СНСД-а је јасан, блокирање рада Скупштине града не долази у обзир. Живимо у демократији и сви одборници имају слободу да гласају у зависности од квалитета припремљених материјала и образложења. Математика је неумољива и показала је да већина постоји, а доказ је да су све тачке усвојене са потребном већином - рекао је Рачић.

Шеф Клуба одборника ДНС-а Боран Босанчић поновио је да су разлози за уздржан став ове странке, између осталог, недостатак инвестиција у граду.

- Исто тако, не санирају се саобраћајнице и не спроводе други планови дефинисани програмом комуналне потрошње, те други планови које је усвојила Скупштина града, као што су подстицаји за запошљавање и самозапошљавање - додао је Босанчић.

Нагласио је да немају никаквих проблема са СНСД-ом, који, како каже, сматрају стратешким партнером.

- Имамо примједбе на рад градоначелника, који није нашао за сходно да разговара с нама од 12. маја. Већина постоји са ДНС-ом, али ми имамо свој став и никада нисмо били, нити ћемо бити "проточни бојлер" извршне власти - додао је Босанчић.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да од почетка функционисања ове градске скупштине постоје проблеми и свако њено засједање прате одређени неспоразуми.

- Жао ми је што ДНС са нама комуницира путем медија. Став да ће се нешто подржати или неће је бесмислена прича коју води ДНС. Све неспоразуме треба да ријешимо прије сједнице како би парламент функционисао како треба. Није добро то што ради ДНС, треба наставити партнерски однос, али нећемо сједити скрштених руку и дозволити да било која одлука на Скупштини зависи од било којег партнера у коалицији - нагласио је Гаврановић.

Сматра да не постоји проблем у комуникацији са дугима.

- Не дозвољавам да било који појединац може себи узети за право да свој лични став намеће као политички став цијеле градске администрације или политике - прокоментарисао је Гаврановић.

Тачке

Осим програма рада и финансијског плана пословања Градске развојне агенције, одборници су усвојили неколико регулационих планова, те извјештаје о раду Иновационог центра, "Деп-ота", Центра за предшколско васпитање и образовање и "Акване".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана