ТОБЛ и угоститељи задовољни одлуком градске администрације

Александра Тодоровић
ТОБЛ и угоститељи задовољни одлуком градске администрације

БАЊАЛУКА - Расписан је Јавни позив за додјелу субвенција пословним субјектима којима је у овој години био забрањен или ограничен рад, због кризне ситуације изазваном вирусом корона, а за ове сврхе град ће издвојити 1.2 милиона КМ.

Саопштили су ово из Градске управе и додали да је циљ позива очување радних мјеста и задржавање привредних активности.

Навели су да је Јавним позивом предвиђено да хотели, мотели и хостели могу добити накнаду од 350 до 450 КМ по соби, у зависности од броја звјездица, а туристичке агенције, тур-оператори и извођачка дјелатност највише до 1.000 КМ по запосленом раднику са пуним радним временом.

- Свадбеним салонима и ноћним клубовима биће одобрена средства у износу до 7.000 КМ по пословном субјекту - рекли су из Градске управе.

Према њиховим ријечима, на овај начин предвиђена су и средства за привремено заузимање јавне површине за постављање башта угоститељских објеката и то износу од 100 одсто накнаде за март и 30 одсто накнаде за остале мјесеце за текућу годину.

- У оквиру подршке привреди, обухваћене су и мјере за субвенционисање износа комуналне таксе за истицање пословног имена оним субјектима којима је било ограничено или отежано обављање овом браншом - појаснили су из Градске управе.

Додали су да је град одлучио да подржи и старе занате са новчаном накнадом до 1.000 КМ по пословном субјекту. Потврдили су да ће бити обезбијеђене и субвенције за самозапошљавање у производним, занатским, услужним и трговинским дјелатностима, како би се покрио дио трошкова при покретању властитог посла.

- Износ субвенција креће се од 3.000 до 7.000 КМ, у зависности од стручне спреме подносиоца захтјева - навели су из Градске управе.

Из Туристичке организације Бањалука (ТОБЛ) казали су за “Глас Српске” да подржавају овај корак, јер ће рад клубова привући стране туристе и љубитеље ноћног живота, што је од великог значаја за туризам у граду.

- Ово ће бити финансијско и економско буђење туризма након периода када угоститељски објекти, због пандемије проузроковане вирусом корона, нису могли да раде - истакли су из Туристичке организације.

Власник ноћног клуба “Кристал” Младен Поповић казао је за “Глас Српске” да је захвалан надлежним институцијама за сваки вид помоћи, јер су претрпјели велике финансијске губитке.

- Година обиљежена вирусом корона задала је тежак ударац за рад ноћних клубова и овај вид субвенција ће умногоме помоћи да се финансијски опоравимо и наставимо са радом - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана