Терапијско јахање за дјецу са посебним потребама

Ј. П.
Терапијско јахање за дјецу са посебним потребама

Бањалука - Клуб специјалних спортова Бањалука покреће пројекат "Терапијско јахање за дјецу и омладину са посебним потребама".

- Терапијско јахање коња у Европи се примјењује од педесетих година прошлог вијека. Њиме се може постићи значајан напредак код великог броја поремећаја, стања и болести као што су: мишићна дистрофија, церебрална парализа, Даунов синдром, сметње са видом и слухом, аутизам, мултиплу склерозу, ампутације, поремећаје у учењу као и поремећаје пажње са хиперактивношћу - саопштено је из Клуба специјалних спортова.

У Републици Српској до данас не постоји овај вид терапије, док је у региону њена примјена дала изузетне резултате. 

- За постизање видљивих ефеката ове терапије, потребно је обезбиједити једногодишњу реализацију пројекта, за шта је потребно ангажовати посебно обучене физиотерапеуте те коња специјално дресираног за ову намјену. Укупни трошкови су 100.000 КМ. У земљама у региона ова терапија финансира се из буџета, док код нас  зависи искључиво од донација и хуманости добрих људи - наводе у Клубу специјалних спортова.

Овај пројекат представља почетак развоја терапијског јахања у Републици Српској. Сви који желе могу да помогну у прикупљању средстава за ову намјену путем хуманитарног броја 1457 или уплатом на број жиро-рачуна: 56209980740819-35  код НЛБ Развојна банка Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана