Тенкови узорали путеве на Мањачи

Јасмина Перишић
Тенкови узорали путеве на Мањачи

Бањалука - Становници села Шљивно, Добрња и Моцоње на платоу Мањаче тврде да због уништених путева преко војног полигона не могу да дођу до својих сеоских гробаља, али и имања. Тврде да су тенкови и транспортери толико уништили локални пут да је њиме немогуће проћи теренским аутомобилом, а камоли било којим другим превозним средством.

- Не можемо до гробова наших предака, а нека од тих гробаља су проглашена и за националне споменике. Нико не спори да на војном полигону војска може да ради шта хоће приликом извођења војних вјежби, али мора да поправи путеве и нама цивилима омогући да дођемо до својих светковина. Не тражимо асфалт, већ да пут наспу шљунком и тако га направе употребљивим - рекао је предсједник Удружења грађана "Добрња" Драго Дивљак.

Он је додао да су сви путеви који се налазе на војном полигону Мањача обиљежени путоказима и да већина њих води до неког од гробаља.

- Та гробља су једино остала након што је бивша ЈНА иселила становништво са тог подручја. То земљиште се и дан-данас води на Савезном секретаријату за народну одбрану (ССНО) у Београду, који га је уступио на коришћење Министарству одбране БиХ за потребе војног полигона. Војска редовно изводи војне вјежбе и користи локалне путеве, па су сада сви путеви непроходни. Ред је да их и санирају - рекао је Дивљак.

Др Мирко Раковић истиче да је пут који води ка гробљу Раковића у засеоку Мало Шљивно непроходан, а посљедњи пут га је Градска управа санирала 2013. године.

- Евидентно је да се путеви након тешких возила униште, али војска треба да их и санира понекад. Није ред ни да наша дијаспора, која ће ускоро доћи, не може да оде на гробље. Сада идемо околним путевима, што је право путешествије и пет пута даље - рекао је Раковић.

Драго Дивљак још додаје да, уколико овај пут ускоро не буде саниран, становници села на Мањачи блокираће пут и за војна возила.

- Народ је спреман да блокира путеве и заштити своје културно и историјско благо - нагласио је Дивљак.

У Министарству одбране БиХ кажу да војска није одговорна за уништавање путева који се налазе унутар полигона, већ да су за то криве водене бујице.

- Прошле године војска због поплава није изводила војне вјежбе, већ је помагала поплављенима. Путеве нису користила војна возила, већ су оштећени од бујица. Мјештани би требало да нам се обрате за све проблеме, па ћемо их заједничким снагама рјешавати - поручили су из овог министарства.

Национални споменици

Комисија за очување националних споменика БиХ још марта 2007. године донијела је одлуку по којој се историјско подручје - средњовјековна некропола са стећцима у засеоку Моцоње у Горњем Шљивну и православно гробље на Стражбеници проглашавају националним споменицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана