Талић рекао збогом НДП-у, НДП тврди да се ради о личном интересу

Весна Поповић
Талић рекао збогом НДП-у, НДП тврди да се ради о личном интересу

Бањалука - Драган Талић, дојучерашњи предсједник Градског одбора НДП-а у Бањалуци, поднио је оставку на све функције у овој партији и убудуће ће дјеловати као независни одборник у Скупштини града.

Талић је истакао да је обавијестио лидера НДП-а Драгана Чавића да напушта странку, те да се на овај потез одлучио јер сматра да са НДП-ом не би могао да оствари промјене и циљеве за које се залагао.

- Остајем при свим својим ставовима и принципима које сам имао током предизборне кампање. Од тема као што је градска имовина, односно да, између осталог, треба да буде ријешен случај земље Пољопривредне школе, па до питања снабдијевања водом сеоских подручја - казао је Талић.   

Рекао је да ће наставити да дјелује као независни одборник, али није искључио могућност да се придружи некој другој партији или групи.

- Имао сам велики број позива са свих страна да се придружим разним групама и партијама. Волио бих да нађем људе са којима бих могао да направим нешто од онога за шта се залажем. Сачекаћу да прође мало времена прије него што донесем одлуку о томе - објаснио је Талић.

Казао је да је увијек имао добру сарадњу са Чавићем те да га уважава и поштује. Став лидера НДП-а о овом питању јуче нисмо добили јер се није јављао на телефонске позиве.

Одласком Талића НДП је остао са три одборника у градској Скупштини, а ријеч је о Мирни Савић-Бањац, Владимиру Мирошљевићу и Саши Лазићу. Тиме је настављено осипање странака које је почело одмах након локалних избора 2016. године. Прије Драгана Талића у независне одборнике прешли су Миленко Јаћимовић из Уједињене Српске, те Зоран Талић и Татјана Чичић-Оџаковић, чијим је одласком боје ПДП-а у локалном парламенту остао да брани једино  Драшко Станивуковић.

Иако су званично још чланови ДНС-а, редовима независних одборника ускоро би се могли прикључити и предсједник Скупштине града Будимир Балабан, који је најавио да ће са страначким колегама Стојаном Вукајловићем и Ненадом Шибаревићем основати нови одборнички клуб. Због ових Балабанових планова владајућа коалиција у Бањалуци је предложила његову смјену и то питање одборници би требало да разматрају на засједању 20. јула.

Одласком Балабана, Вукајловића и Шибаревића из ДНС-а, ова друга по снази странка у Бањалуци на прошлим изборима такође би била сведена на само једног одборника Борана Босанчића.

Бивши директор

Драган Талић је негирао да његов одлазак из НДП-а има везе с тим што више није на челу фирме "Сектор секјурити".

- Моје бављење политиком и то што нисам више директор те фирме нема никакве везе једно с другим. "Сектор секјурити" нема никакве везе са НДП-ом или било којом другом политичком партијом - казао је Талић.

НДП: Разлог за оставку Талића лични интерес

Градски одбор /ГО/ НДП-а Бањалука сматра да је основни разлог за одлазак из странке бившег предсједника тог одбора Драгана Талића прелазак у ДНС или неку од владајућих странака.
Из НДП-а наводе да их Талићев прелазак на страну оних које је критиковао наводи на закључак да иза одлуке стоји лични интерес.

У саопштењу НДП-а се наводи да су подржавали Талића, али да их је он издао и изневјерио, због чега захтијевају да врати одборнички мандат, који су му омогућили.

Из ГО НДП-а Бањалука подсјећају да је Талић тражио и инсистирао да се потпише уговор са странком којим се кандидати за одборнике обавезују да у случају напуштања странке врате освојени мандат партији или да у супротном надокнаде средства која је странка уложила у њихову изборну кампању.
 

Локални избори 2016. године

СНСД 11

ДНС 4

СП 3

СДС 3

ПДП 3

УС 2

НДП 4

Националне мањине 1

Тренутни распоред

СНСД 11

ДНС 4 (од чега су три одборника неизвјесна)

СП 3

СДС 3

ПДП 1

УС 1

НДП 3

Националне мањине 1

Независни 4

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана