Талић: Идућа година биће у знаку локалних избора

ELTA TV
Талић: Идућа година биће у знаку локалних избора

Година на измаку била је изузетно успјешна! То показују сви параметри који се тичу рада Градске управе и Скупштине града Бањалука, казао је гостоујући у емисији Бањалучка хроника, Зоран Талић, предсједник градског парламента наводећи да је у години на измаку одржано

10 скупштинских засједања, што како каже, сасвим довољно говори о динацими рада првог човјека Бањалуке и цијеле Градске управе.

„Доста квалитетних пројеката на територији града Бањалука смо имали у претходној години. Радујемо се нарадној, 2020. години. Било је и жучних и бурних расправа, али Скупштина и јесте мјесто гдје треба да се сучељавјау различита мишљења. Мени је драго што ми у Скупштини имамо различита мишљења и ставова. Драго ми је што није било инцидената и што су се одборници придржавали свих наших аката, те мислим да смо нашим различитим ставовима и размишљањима доприњели још квалитетнијим одлукама. Мислим да ћемо то наставити и у наредном временском периоду. Са друге стране, мислим да је Градска управа урадила доста добар посао. Пуно је пројеката покренуто, и мислим да се то у граду осјети. Ти пројекти су ушли у све сфере живота – и кроз друштвене, кроз привредне, развојне, финансијске сфере. Доста ствари је урађено, посебно у саобраћајној и комуналној инфраструктури “, каже Талић.

Пред одборницима су се током ове године, нашле и неке теме које нису биле планиране, а о којима се расправљало управо на инсистирање првог човјека градског парламента. То се првенствено односи на случај Пирален.

„Било је битно и због одборника, са једне стране, те грађана са друге стране, да се упознају са стањем које се дешава у Пословној зони у Инцелу. Када се десио тај еколишки инцидент, ја сам заказао колегијум Скупштине града, гдје смо сви једногласно, представници позиције и опозиције, усвојили један закључак а то је да се одржи сједница Скупштине града чим се одраде одређене анализе, испитивања самог земљишта у Инцелу, те да се достави та комплетна информација са корацима шта даље радити, односно са мјерама како даље поступти када је у питању контиминирано земљиште у Инцелу. Послије сједнице колегијума, упутио сам допис Одјељењу за инспекцијске послове, гдје сам од њих затражио преелиминарну информацију – шта је то до сада урадило Одјељење за инспекцијске послове, како бих свим одборницима доставио како би били упознате. Почетком јуна мјесеца, скупштински одборници су имали ту информацију од стране Одјељења. Надам се да ће експертски тим и сви они који су се активно укључили по питању саме ситуације у Инцелу да ће наћи одређене модалитете рјешења, да ће изаћи пред грађане. По питању предузетих мјера, јавност се мора обавијестити”, наводи Талић. 

„Као домаћин, увијек гледате да сачувате све у „својој кући”, па је није ни чудно што сам се од почетка свог мандата, на првом мјесту залагао за очување градске имовине” казао је гостујући у Бањалучкој хроници Зоран Талић додајући да је и ова Градска управа заузела јасне курсеве, тако да имате видљиве  епилоге када је у питању сама имовина града.  „Добили смо већ одређене спорове када је у питању земљиште код Старе аутобуске станице, земљиште Пољопривредне школе, Радничког универзитета, Соколског дома”, додаје  Талић.

Нова функција Радничког универзитета нешто је на шта се чекало годинама, каже први човјек градског парламента. Данас је то Центар за образовање одраслих Бањалука.

„Сусрели смо се са доста лоших ствари унутар Радничког универзитета, а то првенствено мислим на финансијску природу, гдје смо од претходног менаџмента имали доста неријешених ствари, нарочито када су у питању финансијске ствари – неисплаћене плате, доприноси. Било је ту и незаконитих радњи.  Сада је ситуација таква да смо на пола пута рјешавања свих тих проблема које сада имамо унутар Радничког универзитета, дакле још их доста има, али уколико се настави јаснија динамика, улагања града према Центру за образовање одраслих, доћи ћемо у ситуацију да ту установу успоставимо како смо сви и замислили, те да то буде један Центар који ће искључиво послужити привредницима да могу оспособе раднике за своје потребе, а са друге стране и за наше суграђане, који се могу преквалификовати, оспособити за нова тржишта рада”, наводи Талић.

Говорећи о локалним изборима 2020. године, Талић је истакао да ће Полиграф, на чијем је он челу, изаћи самостално на изборе, а као кандидата за градоначелника ће подржати Игора Радојичића.

„Мислим да ћемо направити добар резултат. То говорим на основу свакодневног рада са нашим суграђанима. Сваки дан, људи се интересују за Полиграф – зову нас, желе да постану дио Полиграфа и да дају свој допринос. Партија смо која се највише интересује за проблеме наших суграђана. Опредијелили смо се да будемо у директној комуникацији са њима. Убијеђен сам да ће Полиграф направити један добар резултат на предстојећим изборима. Можда јесмо млада странака, али у нашој странци има пуно младих особа који су већ дали свој допринос и дају свакодневно свој допринос у одређеним грађанским активностим. Друштвено су одговорни, стручни, компетентни. На изборе ћемо изаћи самостално као листа. Полиграф ће имати своје кандидате за одборнике. За 2020. годину имаћемо добре кандидате који могу да изнесу добре пројекте. Подржаћемо Игора Радојичића. Сматрам да је господин Радојић у последње три године доста добро радио, квалитетан посао је одрадио у граду. Доста квалитетних пројеката је понудио. Сматрам да он треба да буде поново градоначелник имаће подршку наше странке – Полиграфа”, закључује Зоран Талић гостујући у Бањалучкој хроници ЕЛТА телевизије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана