Талентовани ученици изумима задивили регион

Катарина Шапоња
Талентовани ученици изумима задивили регион

БАЊАЛУКА - Млади иноватори, међу којима су и основци и средњошколци из Бањалуке, освојили су треће мјесто на “Sarajevo Innovations Festivalu” (SIFI), једном од најзначајнијих догађаја посвећених иновацијама и технолошком напретку, оставивши иза себе студенте.

Талентовани ученици Ђорђе Гајић из Електротехничке школе у Бањалуци, Страхиња Пајић из ОШ “Алекса Шантић” у Бањалуци, Тарик Ђонлагић из Електротехничке школе у Приједору и Филип Ћустић из ОШ “Георгиос А. Папандреу” у Лакташима представили су пројекат ЦНЦ машине “DVD Engraver” који користи старе дијелове из ДВД уређаја за прецизно гравирање. Уз стручно менторство које су им пружили студенти Факултета информационих технологија Паневропског универзитета “Апеирон” Даниел Менићанин и Јелена Радановић, успјели су да остваре значајан успјех на фестивалу познатом по окупљању најталентованијих младих иноватора из цијелог региона.

Да ови ђаци нису само талентовани, већ и хумани показује њихов гест да награду од 600 КМ, коју су освојили, прослиједе за изградњу куће “Предах” за дјецу с потешкоћама у развоју.

Менићанин, који већ дуго средњошколце и студенте учи програмирању, истакао је да на тај начин покушава дјецу активирати да се одвоје од телефона, развијају своје идеје и боље уче.

- Циљ је био да обучим дјецу и они су пројекат сами урадили, чак су користили и другачији софтвер од оног који ја користим. Моја помоћ је била у виду обуке и слања видеа за које сам сматрао да им могу помоћи у изради ЦНЦ машине - казао је он и додао да им је за то било потребно пола године.

Према његовим ријечима, овај пројекат је доказао да иновације не морају бити скупе или захтијевати најмодерније технологије, већ могу произлазити из свакодневних предмета које више не користимо.

- Мало дјеце похађа моје бесплатне курсеве, али су вриједни, те ћу и даље наставити радити са њима. На почетку многи одустају, али ја их охрабрим да наставе тим путем и касније постану амбициозни - рекао је Менићанин и додао да су сви заинтересовани такође добродошли на обуку.

Један од најистакнутијих иноватора, Ђорђе Гајић, истакао је да је учешће на СИФИ било једно од најзначајнијих искустава у његовом животу.

- Рад на пројекту ЦНЦ машине “ДВД Енгравер” био је прави изазов, али захваљујући нашем тиму и менторима успјели смо створити нешто што нас испуњава поносом. Кроз овај процес научио сам много о технологији, али и о томе колико је важно сарађивати и размјењивати идеје - рекао је Гајић.

Како наводи, посебну захвалност изражава менторима.

- Још више ме радује чињеница да смо освојену награду донирали у хуманитарне сврхе, јер сматрам да је важно да својим радом доприносимо и заједници. Ово искуство ме мотивисало да наставим даље у свијету иновација и технологије - казао је Гајић.

Гест

Професори и ментори ђака посебно су поносни на њихову одлуку да награду усмјере за кућу “Предах”.

- Овај гест солидарности и емпатије показује не само техничку зрелост младих иноватора већ и њихову дубоку свијест о потребама заједнице и жељу да помогну онима којима је то најпотребније. Управо овакви поступци представљају суштинску вриједност иновација, да не служе само техничком напретку већ и стварању бољег и праведнијег друштва - закључио је Даниел Менићанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана