Талас крвопија тек за двије седмице

Александар Стојановић
Талас крвопија тек за двије седмице

БАЊАЛУКА - Због мањка воде и ниских температура у стајаћим водама ситуација у вези са ларвама комараца за сада није критична, али се у наредних 15 дана очекује њихово појачано присуство и биће интензивно рађено на превентивном уклањању ових инсеката.

За разлику од претходне године, први већи налет комараца биће примјетан тек средином или крајем јуна, када ће почети и запрашивање по градским насељима.

- Ова година је интересантна, јер се ударни период очекује нешто касније. За сада пратимо ситуацију и гдје год примијетимо повећан број ларви, приступамо сузбијању на биолошки прихватљив ниво - казао је за “Глас Српске” директор предузећа “Еко-бел” Владимир Шушњар.

Савјетовао је грађанима да обрате пажњу да ли у њиховим двориштима постоје предмети или дијелови земљишта гдје би се задржавала вода, попут старих аутомобилских гума, канти или саксија са водом.

- Комарци се увијек скупљају око воде, па тако грађанима савјетујем да не задржавају воду у саксијама на балконима те да исушују локве које се евентуално створе - додао је Шушњар.

О свим даљим активностима у вези са запрашивањем комараца грађани ће, као и претходних година, бити обавјештавани путем званичне странице града.

Што се тиче змија, Шушњар је истакао да се и у овом случају очекује да би за 15 до 20 дана ситуација могла бити проблематична.

- Иако је било топлих дана, није примијећено веће присуство ових гмизаваца. Радници су константно на терену и, као код комараца, очекујемо да ће и змија бити више након кишних дана - казао је Шушњар.

Он је рекао да се истребљивање змија врши на два начина, а највише се настоји дјеловати превентивно како би се змије одвратиле од појављивања у насељеним мјестима.

- То вршимо постављањем репелената на мјестима гдје се више појављују како бисмо их одвратили и “натјерали” у друга станишта. Други начин је када се већ појаве змије, онда их радници уклањају на мјеста гдје оне неће бити опасне за људе - казао је Шушњар.

 Опрема

За истребљивање комараца и змија предузеће “Еко-бел” располаже најбољом и најсавременијом опремом, коју користе у Европи и Сједињеним Америчким Државама.

- Наше предузеће прати све трендове у овом погледу и настојимо да наша услуга буде најквалитетнија како бисмо задовољили и стандарде града, али и помогли грађанима - рекао је директор “Еко-бела” Владимир Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана