Таксиста Радован Миличић не одриче се омиљеног аутомобила: Деценију дуга вјерност “голфу” ФОТО

Милош Васиљевић
Таксиста Радован Миличић не одриче се омиљеног аутомобила: Деценију дуга вјерност “голфу” ФОТО

БАЊАЛУКА - Таксиста Радован Миличић путнике превози у “голфу седам” на струју, а интересантно је да је до сада у каријери увијек возио само “голфове”, што га чини јединственим на улицама Бањалуке.

Старе муштерије, каже Миличић за “Глас Српске”, навикле су да их вози у стандардним “голфовима”, а сада је на улицама ауто који је све популарнији на европским путевима. Десет година је таксиста, а још од ране младости промијенио је све генерације “голфова”.

- Сада имам “голф седмицу” на струју. Око 200 километара може прећи када је пун. Електрично возило се показало као пун погодак, а и људи које возим задовољни су. Првих дана било им је чудно јер се не чује - рекао је Миличић.

Миличић каже да је велики заљубљеник у аута, те да је уз помоћ кредита купио новог љубимца. Како каже, има довољан број терминала за пуњење у граду.

- Када је изашао овај модел на струју, одмах ме привлачио да га купим. Увезао сам га из Њемачке, а на три мјеста имамо терминале за пуњење. У граду напуним на пуњачима за четири сата, а имам могућност и код куће, а тамо ми је монофазна струја па је доста спорије. У Европи постоје већ брзи пуњачи који напуне батерију за пола сата, они од 50 KW - казао је Миличић.

Према његовим ријечима, овај посао тражи дисциплину. Ипак, са овим аутом добиће и на економичности.

- Исплати се у сваком смислу, нема великих сервиса, а не морам ићи ни на бензинску пумпу, тако да је највећа уштеда на гориву - рекао је Миличић.

Скупо одржавање, бука и потрошња горива свакодневица су класичних аутомобила, а које скоро да и нема код електричних аутомобила.

- Изглед је готово исти као код класичног “голфа”, осим ЛЕД освјетљења, па за њега кажемо да има исто тијело и душу, само друго срце - рекао је Миличић.

Миличић је још од малих ногу заволио “голфове” па је у својој гаражи имао све моделе, од чувеног “кеца” па све до овог на електрични погон сада.

- То је аутомобил за обичног човјека, лако га је одржавати па самим тим сам у дворишту имао све како је ишла која генерација. Са “петицом” сам кренуо да таксирам и никад нисам зажалио. Био је то прави избор, тако ће бити и у будућности - рекао је Миличић.

Он је додао да би добро било да сваки већи град има терминале за пуњење електричних аутомобила због путовања за море, али и у неке друге градове у нашој земљи.

Субвенције

Радован Миличић казао је да је у граду још мали број аута на струју, а међу таксистима до сада их нема нико.

- Добро би било да се субвенционише набавка електричних аута, јер су она доста скупља, па и дупло у односу на класична - рекао је Миличић додавши да има несавјесних грађана који се паркирању на мјеста гдје се налазе пуњачи за електрична возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана