Свјетски путник и авантуриста Џон Билс: 24 сата у Бањалуци

ГС
Свјетски путник и авантуриста Џон Билс: 24 сата у Бањалуци

Свјетски путник и авантуриста Џон Билс је у три дијела - јутро, послијеподне, вече - описао своја 24 сата у Бањалуци.

Његов текст преносимо у цјелости:

"Без да звучим као мрзовољна гуска, већину градова обухваћених овим огромним љубавним писмом лако је пријећи у 24 сата. Очито можете провести више времена у свима њима, али немојте се изгубити мислећи да требате провести дане на тим мјестима. Једном сам у Фочи провео пет дана, што је било угодно, али град ми се до краја седмице смучио. Јао, Бањалуци је потребно више од 24 сата да се направи како треба, али просјаци знања нису били познати по слободи избора. Ево савршеног дана у другом по величини граду у БиХ.

Јутро
Проведите јутро упознавајући центар Бање Луке, под тим мислим да лутате годинама док не помислите да сте се снашли. Центар није огроман, ово није Техеран, али има бројне споредне улице у којима се крију мали кафићи и слично. Имате много избора за прву каву дана, па зависи о томе што тражите. Тражите нешто с карактером и прекрасним погледом на џамију? Запутите се у Еклектик. Cafе Yоко, Кадар и Циглана изврсне су опције саме по себи, као и Ротквица. Не можете погријешити, стварно.

Уз попијену каву можете кренути у разгледавање знаменитости. Ако сте се одлучили за Еклектик као станицу за каву, то вас ставља у најбољу позицију да провјерите Ферхат-пашину џамију, уништену током рата и накнадно обновљену, џамију названу по човјеку који је изворно изградио град. У близини је тврђава Кастел, један од симбола града, а до ње ћете морати проћи поред романтичног и врло тужног споменика заљубљеној Сафикади.

Потом се вратите у сами центар, да размотрите огромну и прилично лијепу катедралу Христа Спаситеља, Културни центар Бански двор, Градски музеј и градску Галерију савремене умјетности. Музеј можда нема упаљена свјетла, али има детаљну историју града (заједно с сјајном препарацијом и ужасавајућом изложбом о Јасеновцу), док потоња увијек показује нешто посебно. Био сам једном тамо на изложби Жељка Опачка, било је дивно.

Послијеподне
Постоји много опција за ручак у Бања Луци, а све ће зависити о томе што тражите. Ако волите хамбургере и одреске, Кодиак је изврстан (и има дио за непушаче на спрату). Ако желите најбољу пицу коју сам икад јео, ускочите у такси и крените у Имперо Романо. Заправо, о чему ја причам, требали бисте ускочити у такси и кренути у Имперо Романо. Зар ниси прочитао што сам управо написао? НАЈБОЉА ПИЦА КОЈУ САМ ЈЕО.

Имперо Романо такође је у правом смјеру за послијеподневне активности. Кад се наситите пинце, упутите се у бањалучки самостан траписта, самостан Марија Звијезда. Можда нећете моћи ући (ово је самостан који још увијек живи, дише), али историја је фасцинантна, а мали дућан држи своје. У близини се налази напуштена електрана коју би љубитељи злокобног туризма требали провјерити, прије него што оду до пиваре Нектар у обилазак и попију мало пива.

Вече
Можете јести у Ловачком бару ако желите мало дуже остати у овом дијелу града, али ја сам за повратак у центар и правац Мала Станица. Наравно, културни лешинари могли би бити заинтересовани за представу у позоришту, па провјерите распоред да видите хоће ли вам нешто одговарати. Ако бисте радије само пили пиво, отиђите у Мac Tire Пуб и смјестите се за вече. Избјегните Нектар у корист укусног Горштака, крафт пива из оближњих Лакташа које заслужује сву љубав. Нисам сигуран за онај од менте, али то је само један. Обавезно свратите око Трга Крајина да видите све лијепе људе који се састају, док је парк Петар Кочић (преко пута) назван по пјеснику с фантастичним брковима. Озбиљно, прави грм.

Овдје недостаје много ствари. Кад је ријеч о јутарњој кави, Кафетерија 5 би могла понијети круну за најбољу каву у граду. Исто вриједи и за вече, гдје Master Craft Brewery послужује неке од најбољих pale пива и крафт лагера у земљи. Енергични посјетиоци требали би размислити о одласку на Бањ Брдо како би провјерили споменик (добро, погледе, што је још важније), док би се љубитељи уличне умјетности требали упутити на Борик и започети потрагу за муралима. Бања Лука има толико тога за понудити, али добива велику пажњу у смислу пажње, али хеј, то значи да има више мјеста за нас."

Текст на енглеском, оригиналном, доступан на блогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана