Свега пет обучених за возача аутобуса у Бањалуци

Јелена Танацковић
Свега пет обучених за возача аутобуса у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Све је мањи број кандидата који полажу возачке испите, а посебно када је у питању професионална категорија па је тако за посљедњих неколико мјесеци свега пет кандидата стекло дозволу за возача аутобуса.

Економски тешка ситуација условила је да за појединце полагање возачког испита постало луксуз.

Власник једне од ауто-школа у граду Миленко Станетић, рекао је да  интересовање за полагање возачког испита највише опало када су у питању професионалне категорије камиона и теретних возила “Ц1”, “Ц1Е”, “Ц”, “ЦЕ”, а посебно за возаче аутобуса “Д” категорије.

- Значајно је смањена заинтересованост кандидата што у свим категоријама, о професионалним и да не говорим. У децембру и јануару за возаче аутобуса у читавом граду било је свега пет кандидата, што је јако поражавајуће – рекао је за Станетић.

По форумима и огласима за запошљавање све је већа потражња професионалних возача аутобуса и теретних возила, а велики број њих је посљедњих година отишао у земље Европске уније. Забрињавајуће је да нових возача нема и да се не опредјељују за овакву врсту посла.  Гледајући на просјечну плату у привреди, полагање возачког је луксуз, а да би се дошло до возачке дозволе потребно је око 1.000 КМ.

- Цијена је остала иста без обзира на нагла поскупљења горива и у недостатку посла не можемо подићи цијене. Када се у обзир узму трошкови ауто-школа при самом оспособљавању кандидата тренутне цијене су минималне - додао је Станетић.

Инструктор и такође власник ауто-школе Миленко Јаћимовић истиче да се више од двије и по деценије бави овим послом и да не памти овако лош период.

- У односу на 2019. годину број кандидата је опао до 60 посто. На полагање у испитном року имамо укупно 25 полазника на читаву Бањалуку, што је незабиљежено у задњих пет година – нагласио је Јаћимовић.

Обука за “Б” категорију износи 800 КМ.  Излазак на испит је 115 КМ за путнички аутомобил, а за теретна возила је 180 КМ.

Испит

Смањењу броја кандидата најбоље свједочи чињеница да се у Бањалуци вожња сада полаже само понедјељком и четвртком, а некада је то било сваки дан. На полагање возачког испита претходних година дневно је излазило по 70 кандидата за стицање возачке дозволе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана