Све за квалитетну припрему, сјетву и садњу биљака у Пољопривредној апотеци на "Тржници": Пут од сјемена до плода тражи упорност, вољу и рад

Невена Рељић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Чим прођу прољетни мразеви, а лијепо вријеме измами становнике напоље, сви који имају баште, њиве или балконе почињу да се припремају за сјетву и садњу биљака.

Да би вриједне баштованске руке дочекале плодове напорног рада, ту је Пољопривредна апотека у склопу бањалучке "Тржнице" са одличном и разноврсном понудом.

Стручно лице у Пољопривредној апотеци на "Тржници" Игор Шурлан рекао је за "Глас Српске" да у овом продајном објекту пружају широки асортиман свих врста пољопривредне опреме, сјемена, садница, средстава за заштиту воћа и поврћа и још много тога.

- У нашој стандардној понуди су кесице сјемена цвијећа, зачина и поврћа, по томе смо увијек били препознатљиви. Ове године смо понуду обогатили за још неколико брендова. Поред њих, имамо и садни материјал више сорти кромпира који углавном увозимо из Холандије, "романо" и "рудолф", а од бијелог "фалука", "агрија" и "аризона" - рекао је Шурлан, који је по струци дипломирани инжењер пољопривреде.

Шурлан је нагласио да су саднице лука међу најтраженијима, те да у Пољопривредној апотеци имају одличну понуду садног материјала за ово доба године.

С обзиром на то да је увоз донекле отежан због пандемије вируса корона, ускоро очекују још садница бобичастог и јабучастог воћа.

- Што се тиче садног материјала, имамо одличну понуду и лозних калемова, али и садница ружа и украсног дрвета магнолија. Иако муштерије тренутно највише купују сјемена за садњу и сјетву на отвореном простору, долазе нам и бројни купци заинтересовани за пластеничку производњу - истакао је Шурлан.

Он је додао да су пољопривредници почели да планирају и сјетву кукуруза, јер за десетак дана почиње прољетна сезона када је ријеч о овој житарици.

- Што се тиче сјеменског материјала, посједујемо све врсте сјемена осим стрних жита - казао је Шурлан.

Нагласио је да је прољетна резидба воћњака врло важан посао у воћарству у ово доба године, јер се њиме повећава родност и квалитет плода. У Пољопривредној апотеци на "Тржници" воћари могу пронаћи све потребне алатке и опрему.

- Поред одличне понуде пољопривредног материјала, имамо и све врсте алатки, као што су воћарске маказе, пиле, тестере, али и мини или хоби програм за хобисте и то лопатице, грабље, мотичице и друге алатке. Посједујемо и заштитну опрему као што су рукавице свих бројева и модела, чизме и друго - казао је Шурлан.

Савјетује да резове треба заштитити калем смолама и извршити зимско прскање воћа и чокота винове лозе, и то комбинацијом минералног уља и бакра.

- Ту су наши познати препарати које продајемо, црвено, плаво и модро уље - истакао је Шурлан.

Пољопривредна апотека на "Тржници" нуди одличан асортиман средстава за заштиту биљака, како плодне оранице, воћњаци, виногради и баште не би зарасли, него дали укусне и здраве плодове.

- Изузетно добро смо опремљени средствима за заштиту биљака. Имамо око 150 различитих препарата и морам нагласити да су то све модерна средства која имамо у понуди током читаве године, невезано за сезону. Ускоро нам стиже читава палета биопестицида који су будућност у заштити биља - навео је Шурлан.

Ту је и палета модерних средстава, као што су агрил фолије и мач фолије које су веома важне у заштити младог биља од мразева. 

- Када је ријеч о пратећој опреми за садњу и сјетву, имамо и мала паковања минералног ђубрива од три до пет килограма, као и органског стајског мини палетираног ђубрива у паковању од два килограма - рекао је Шурлан.

Нагласио је колико је битна хемијска заштита биљака, без које нема добрих доприноса.

- Професионални произвођачи знају колико је она важна. Посјећује нас велики број произвођача воћа, те виноградара, који код нас купују средства за заштиту. Долазе по савјете, а код нас могу пронаћи све препарате за заштиту винове лозе, али и свих врста воћа - навео је Шурлан.

Према његовим ријечима, често у разговору купци сазнају корисне савјете, које касније примјењују у производњи и узгоју воћа и поврћа.

- Читав колектив наше Пољопривредне апотеке радо даје савјете купцима. Нарочито их упућујемо у поријекло сјемена, избор садног материјала, а и друго. Увијек смо спремни да пружимо савјет и помоћ како би узгој биљака био што једноставнији, а резултати и плодови што бољи - истакао је Шурлан.

Пољопривредна апотека у склопу "Тржнице" није престајала са радом током трајања пандемије вируса корона. И екипа "Гласа Српске" увјерила се током посјете да су бројни Бањалучани заинтересовани за бављење воћарством, повртарством и виноградарством.

- Увијек смо доступни нашим муштеријама. Иако пандемија вируса корона и даље траје, купаца има доста. Поштујемо све епидемиолошке мјере, никада у радњи нису више од четири особе. Заиста се трудимо да помогнемо нашим купцима, а да при том не угрозимо ни њихово ни наше здравље - закључио је Шурлан.

Цијене

Цијене садног материјала у Пољопривредној апотеци на бањалучкој "Тржници" су веома повољне, па тако килограм лука износи 4,60 КМ.

- Цијена сјеменског кромпира се креће, у зависности од сорте и паковања, од 7,90 КМ до 10,80 КМ за паковање од пет килограма. Паковање од 10 килограма кошта од 15,80 КМ до 21,10 КМ. Имамо паковања ђубрива од четири до 5,5 КМ, те паковања од пет килограма од 8,70 до 10, 50 КМ - казао је Игор Шурлан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана