Све више вегана и вегетаријанаца међу младима

М. Ш.
Све више вегана и вегетаријанаца међу младима

БАЊАЛУКА - У Бањалуци се из године у годину повећава број вегана и вегетаријанаца, а ови релативно нови режими исхране и филозофије живота нарочито су популарни међу младима.

Рекла је ово за “Глас Српске” специјалиста нутриционизма Драгана Лошић те додала да међу поклоницима преовладавају жене.

- Како расте свијест о утицају исхране на здравље те заштити околине и животиња, тако расте и број вегана и вегетаријанаца. Сваки појединац који жели значајније да мијења исхрану требало би прво да потражи стручну помоћ нутриционисте како би се спријечио развој потенцијалних нутритивних дефицита - рекла је Лошићева.

Нагласила је да вегетаријанци, а нарочито вегани могу имати потешкоће са адекватним уносом протеина, здравих масти, цинка, жељеза и витамина Б12. Казала је да се веганима препоручује узимање витамина Б12 јер се он искључиво налази у намирницама животињског поријекла.

Свјетски дан вегана обиљежили су јуче и вегани у Бањалуци који тврде да се сусрећу са предрасудама околине. Једна од њих је Јована Танасић која је веган већ седам година. Она каже да понуда хране у граду не одговара њиховим потребама.

- У Бањалуци није адекватна понуда хране за вегане и оне који се здраво хране. Ако говоримо о ресторанима, у мору меса мало гдје могу наћи нешто веганско, а да није обично пријесно поврће. Углавном смо навикли да носимо своју храну - рекла је Јована те додала да се осјећа одлично откако је веган.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана