Све више дјеце обољеле од малигних болести

Srna
Foto: printscreen

БАЊАЛУКА - Број дјеце обољеле од малигних болести сваке године расте у свијету и Републици Српској, а очекује се да ће се та тенденција наставити, рекла је данас у Бањалуци Јелица Предојевић Самарџић, шеф Одјељења хематоонкологије Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/.

"Дјечија хематоонкологија у Бањалуци има врло задовољавајуће резултате у лијечењу, али ради у тешким условима", рекла је Самарџићева, која је као и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, присуствовала академији "За храбра мала срца" у организацији Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести Републике Српске "Искра".

Она је новинарима рекла да првенствено недостаје простора и стерилне собе, а и смјештај би могао бити бољи. "У нашем послу нема мјеста самозадовољству и морамо увијек тражити и стремити да буде све боље", каже Самарџићева.

Предсједник Управног одбора Удружења "Искра" Вита Малешевић истакла је да је ово удружење од оснивања до данас у великој мјери помогло дјеци и родитељима да прихвате и преброде малигнитет. Она је нагласила да је "Родитељска кућа" у Бањалуци била од велике помоћи у лијечењу дјеце, али и као подршка родитељима дјеце обољеле од малигних болести.

"Много је дјеце прошло кроз Родитељску кућу. Поготово је првих година било толико дјеце да нису могла ни стати у кућу. Чекала су да се испразни апартман. Оно што је најпотребније јесу лијекови", рекла је Малешевићева. Академију је организовало Удружење "Искра" поводом Свјетског дана дјеце обољеле од малигних полести - 15. фебруара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана