Све тиша звона у сеоским школама

Весна Поповић
Све тиша звона у сеоским школама

Бањалука - Мањак ученика на сеоским подручјима условио је гашење подручних школа, а једну централну претворио у подручну школу. Тако је у посљедњих шест година затворено осам подручних образовних установа на подрују града.

У Министарству просвјете и културе РС рекли су да се од 2009. године спроводи рационализација мреже школа с циљем обезбјеђивања квалитетнијих услова за школовање ученика.

Навели су да су затворена подручна одјељења у Обровцу и Стратинској која су била дио централне Основне школе "Младен Стојановић" у Бронзаном Мајдану.

- У ОШ "Петар Кочић" Кола затворена су подручна одјељења у Локварима, Вилусима и Конотарима, у Рекавицама и Шумњацима која су била дио ОШ "Војислав Илић" у Крупи на Врбасу, те подручна школа у Барловцима која је припадала ОШ "Јован Дучић" у Залужанима - рекли су у овом министарству.

Навели су да је од тада ОШ "Јанко Веселиновић" у Мишином Хану изгубила статус централне школе.

- Добила је статус подручног деветоразредног одјељења, које припада ОШ "Милутин Бојић" из Поткозарја - рекли су у овом министарству.

Директор ОШ "Петар Кочић" у Колима Дубравка Босанчић рекла је да су одјељења у Локварима и Вилусима затворена 2010. године, а у Конотарима 2015. године.

- Већ пет година сам директор ове школе и примијетила сам да се из године у годину константно смањује број ученика у  подручним одјељењима, али и у централној школи коју тренутно похађа 111 ученика - рекла је Босанчићева.

Сматра да један од већих узрока такве ситуације представљају  тешки услови живота.

- Због тога се смањио број новорођене дјеце на селима, а исто тако, баш у потрази за бољим животом, многи напуштају села и одлазе у градове - навела је Босанчићева.

Додала је да ова централна школа тренутно има још подручно петоразредно одјељење у Павићима и деветоразредно у Стричићима.

Међусмјене

Због доласка људи у урбаније дијелове Бањалуке поједине школе имају велики број ученика, али немају довољно учионица, због чега морају организовати међусмјене. У школској 2014/2015. таква ситуација је била у основним школама "Бранко Ћопић", "Петар Петровић Његош", "Иван Горан Ковачић", "Свети Сава", "Бранко Радичевић", "Иво Андрић" и "Алекса Шантић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана