Све спремно за јубиларно “Зимско прело” у Горњој Пискавици

Милош Васиљевић
Све спремно за јубиларно “Зимско прело” у Горњој Пискавици

Живописни крајолик Горње Пискавице синоним је за његовање обичаја, народне игре и пјесме, а 20. јубиларно “Зимском прело”, које ће бити одржано сутра, у овом поткозарском селу дочекују спремно и са новом бином.

Спортске игре, потезање конопца, бацање камена с рамена, скок удаљ, сценски приказ у извођењу КУД-а “Пискавица”, само је дио богатог програма који ће бити уприличен. Осим у витешким дисциплинама, посјетиоци ће уживати у богатим културно-спортским догађајима који ову манифестацију чине јединственом.

Уз игру и пјесму публика ће имати прилику да осјети и чари домаће кухиње. За све присутне биће припремљен пасуљ, специјалитет по којем је, између осталог, овај крај препознатљив, а неће изостати ни чашица домаће ракије, као што доликује добрим домаћинима. Предсједник Савјета мјесне заједница Горња Пискавица Горан Кнежевић рекао је за “Глас Српске” да ће бити награђен најбољи домаћин, воћар и ратар.

 - Дугогодишња жеља  мјештана била је бина и напокон се испунила. Борили смо се да нађемо раније другу бину, расвјету, све нас је то пуно коштало. Обећање је испоштовано од стране града, а новац који смо давали за бину преусмјерићемо на друге манифестације. Бина неће само бити значајна за ову манифестацију, послужиће и КУД-у “Пискавица” и приликом других  сличних окупљања - рекао је Кнежевић.

Како каже, ово јубиларно зимско прело биће посебно по много чему.

 - Обичаје које су нам оставили прадједови настављамо гајити и приказати надолазећим покољењима. Циљ је да свим генерацијама буде интересантно, од најмлађих до оних најстаријих - рекао је Кнежевић те додао да ће наступити крајишка група “Синови Мањаче” и пјевач Раде Јоровић.

До сада су били готово па немогући услови за игру и пјесму на “Зимском прелу”, прича за “Глас” секретар КУД-а “Пискавица” Мирко Арамбашић истичући да ће нова бина трајно ријешити овај проблем.

- Имаћемо сада све услове за извођење програма, уз то биће смањени трошкови, јер смо до сада били приморани да изнајмљујемо бину и озвучење - рекао је Арамбашић.

Он је казао да је носилац културног дијела програма КУД “Пискавица” и додао да су фолклораши прославили Пискавицу широм свијета.

- Приказаћемо сценски приказ прела које ће трајати и послије сцене, јер циљ нам је да све буде у духу прела, а ту ће бити и двије кореографије. Као и до сада трудићемо се да културни дио држимо на нивоу какав и заслужује ова манифестација - казао је Арамбашић.

Подсјећамо, градоначелник Драшко Станивуковић приликом градње бине обишао је радове у Горњој Пискавици, те је том приликом поручио како је “Зимско прело” манифестација од великог значаја за наш град, која свједочи о томе како чувамо традицију и обичаје.

Подршка Станивуковића и Ђајића

Горан Кнежевић наглашава да у овој мјесној заједници чине све да задрже младе. Како каже, годинама уназад радили су на побољшању инфраструктуре, модернизацији путева, игралиштима и на томе не желе стати.

 - Осим бине, имамо обећање градоначелника Драшка Станивуковића да ће бити асфалтиран и приступ Друштвеном дому. Осим тога, пуно је пријатеља који су годинама уназад помагали наш крај, а ту се издвајају донације директора УКЦ-а Владе Ђајића који нам је увијек на услузи - рекао је Кнежевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана