Све мјере у Бањалуци продужене до 27. априла, извјесне и додатне

Срна
Све мјере у Бањалуци продужене до 27. априла, извјесне и додатне

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да ће до 27. априла бити продужене мјере које су донесене ради превенције ширења вируса корона.

Радојичић је истакао да су предузетим мјерама спријечене експоненцијалне размјере епидемије иако постоји линеарни раст обољелих.

- У Бањалуци имамо 260 лица позитивних на вирус корона, а више од 2.200 лица је у кућној изолацији - навео је Радојичић након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Он је додао да се већ четири седмице у просјеку у Бањалуци евидентира исти број обољелих, те да је и даље ситуација под контролом.

Према његовим ријечима, карактеристично је да се евидентира већи број оних који не знају како су се заразили или не желе да кажу, што компликује ситуацију јер није могуће пратити изворе заразе.

Он је додао да ће, вјероватно, бити предузете и додатне мјере, с обзиром на то да се наредни викенд прославља Васкрс, а потом и 1. мај и Ђурђевдан (6. мај), када се традиционално људи окупљају, што може бити опасно.

- Са лијепим временом очигледно је дошло до попуштања пажње, већег броја контаката и пред нама су двије седмице у којима су празници који су традиционална времена окупљања и могу да произведу нова жаришта - истакао је Радојичић.

Он је објаснио да би само једно веће окупљање од 50 и више особа, међу којима је један заражени, довело до ситуације да након 14 дана буде више заражених него претходних шест седмица.

Радојичић је рекао да је од Републичког штаба за ванредне ситуације затражено да се размотри питање рестриктивнијих мјера у периоду празника, прије свега кретања, јер без тога неће бити могуће спријечити већа окупљања грађана.

Радојичић је рекао да се након 27. априла, уколико ситуација буде задовољавајућа, може очекивати и укидање одређених мјера.

Он је навео да је припремљен нацрт плана да се од 27. априла постепено отварају поједине дјелатности, док би се у супротном, са већим бројем обољелих, приступило рестриктивнијим мјерама.

Говорећи о градским карантинима, градоначелник Бањалуке је рекао да би лица из карантина у Спортској дворани Обилићево у наредна три дана требало да буду пуштена кући, с обзиром да им истиче изолација од 14 дана.

- Овај карантин биће дезинфикован и поспремљен и спреман за прихват нових лица. Тренутно се пуни Средњошколски дом са лицима која долазе из иностранства - рекао је Радојичић.

Он је навео да су Републичком штабу предложили и да се лицима старијим од 65 и више година омогући кретање и обављање обавеза неки други дан, а не у петак, 17. априла, када је нерадни дан и Велики петак.

Радојичић је упозорио грађане, прије свега оне који су на селу и баве се пољопривредним радовима, да воде рачуна о крчењу земљишта, с обзиром на то да је евидентиран повећан број пожара који су углавном узроковани људским фактором.

- Још једном желимо да позовемо грађане да поштују мјере и препоруке да бисмо 27. април дочекали са бољом ситуацијом и мањим бројем обољелих - закључио је Радојичић.

Стабилно стање свих особа у карантинима

Директор бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић рекла је данас да је стабилно здравствено стање свих особа смјештених у градским карантинима.

Тодоровићева је навела да је у протекла 24 часа у бањалучком Дому здравља забиљежен нешто мањи број пацијената са акутним респираторним инфекцијама.

- Молимо грађане да се и у наредном периоду придржавају свих препоручених мјера у вези са сузбијањем ширења вируса корона - рекла је Тодоровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана