Сва дјеца треба да имају иста права

Вања Жарковић, Милош Васиљевић
Сва дјеца треба да имају иста права

БАЊАЛУКА - Представници родитеља, чији малишани похађају приватне вртиће, који се боре да субвенције за дјецу у свим предшколским установама буду изједначене, упутили су у петак дописе Омбудсману БиХ и Кабинету предсједника Републике Српске, односно Сенату РС.

Они су закуцали на врата ових институција сматрајући да су права дјеце угрожена у погледу непоштовања Конвенције УН-а. Конкретно, ријеч је о висини субвенција које град издваја за дјецу која похађају предшколске установе.

- Имајући у виду да је прошле године објављена студија УНИЦЕФ-а под насловом “Студија улагања у дјецу у Републици Српској”, чије се препоруке тичу управо наше иницијативе, хтјели бисмо да вас замолимо да као организација која прати спровођење међународних докумената, као што је Конвенција о правима дјетета, покренете предмет у вези са нашим проблемом, те да дате и своје мишљење о томе да ли и како Градска управа дискриминише дјецу предшколског узраста - наглашено је у допису.

Према мишљењу родитеља дискриминација се огледа у томе што су финансијски различито третирана дјеца која иду у јавне и приватне вртиће.

Узимајући у обзир планирани буџет за ову годину, како истичу, нема назнака да ће бити прекинут неравноправан однос према дјеци.

- Јасно је да Градска управа подржава дискриминацију дјеце која иду у приватне вртиће тиме што покрива свако повећање економске цијене јавних вртића. Истовремено, за дјецу коју су родитељи морали уписати у приватни вртић, само због недостатка капацитета у јавним вртићима, град издваја свега 60 КМ мјесечно - додали су, између осталог, у допису.

Подсјетили су да је крајем јануара, више од 2.500 родитеља потписало Иницијативу којом су тражили да град третира сву дјецу једнако, те су захтијевали састанак са градоначелником и предсједником Скупштине.

- Неколико дана касније дошло је и до састанка, али са градским менаџером, на којем не да није било конструктивног приједлога, него је однос према представницима групе родитеља и власника приватних вртића био такав да су многи од њих напустили састанак - пишу родитељи.

Сљедећи дан, родитељи и власници приватних вртића састали су се са предсједником Скупштине, док са градоначелником нису успјели.

- У медијским иступима градоначелника наш проблем је представљен као нешто што морамо рјешавати са власницима вртића, те да не очекујемо да ће доћи до значајнијих повећања субвенција. Поново смо доставили захтјев за састанак, и то искључиво са градоначелником, али до њега није дошло. Сваки дан наши представници зову Кабинет градоначелника с циљем да сазнају када би могло доћи до састанка, али нико не одговара на позиве - тврде родитељи.

Један од координатора Иницијативе Бранко Црногорац истакао је за “Глас Српске” да родитељи неће одустати, упркос игнорисању Градске управе.

- Свака марка уложена у рани раст и развој имаће вишеструки поврат. Тај “трошак” представља дословно улагање у будућност - истакао је Црногорац.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је за “Глас Српске” да је ова Градска администрација, на челу са Драшком Станивуковићем, препознала потребу родитеља чија дјеца похађају приватне предшколске установе.

- То потврђује чињеница да с­мо прва Градска управа које је увела субвенције за боравак дјеце у вртићима. Већ тада смо изразили жељу и потребу да се тај износ повећа, али морамо узети у обзир реалне буџетске могућности - рекао је Кресојевић.

Према његовим ријечима, на састанку са родитељима дошли су до закључка, одакле, на који начин и у којем износу се могу обезбиједити средства.

- Познато је да буџетска средства распоређује Скупштина града, а градоначелник предлаже. На том састанку, Градска администрација се обавезала  да ће упутити такав  приједлог, али да такав приједлог разматра Скупштина града и усаглашено је да ће родитељи са “другом страном” политичке сцене града то усагласити. Нисмо добили информацију да ли је приједлог, који смо ми договорили, добио подршку - рекао је Кресојевић.

Подсјетимо, градоначелник је недавно истакао да не избјегава родитеље, те да је неопходно још времена за усаглашавање.

- Позивам родитеље да поштују оно што град може, наше капацитете. Ја ћу свакако разговарати са родитељима. Поручујем им да ћемо уприличити тај састанак. Не желим да састанак пређе у неку врсту расправе, препуцавања, нелагоде, као што је био са градским менаџером - нагласио је Станивуковић.

Економска цијена

У допису је појашњено да је економска цијена јавног вртића лани износила мјесечно 502 КМ, а родитељи су плаћали 165 КМ, као и годинама уназад. Град је лани за потребе Центра за предшколско образовање и васпитање издвојио више од 15 милиона. Ове године је буџет за Центар повећан за пет милиона КМ, па је економска цијена боравка дјетета у јавном вртићу 600 КМ мјесечно.

- С друге стране, економска цијена мјесечног боравка дјетета у приватним вртићима је скочила, па тако у већини вртића варира између 350 КМ и 420 КМ, с тим да имамо и најаве власника да ће због ланчаних поскупљења и инфлације сигурно доћи и до нових поскупљења - додали су у допису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана