Сувара тврди да му је оптужница монтирана

Небојша Томашевић
Сувара тврди да му је оптужница монтирана

Бањалука - Горан Сувара (50) звани Дрот изјавио је у петак у бањалучком Окружном суду да није учествовао у пљачкама пет породица на подручју Гламоча током 1993. и 1994. године те да му је оптужница намонтирана.

Он се појавио у судници након више година бјекства. Њега тужилаштво терети да је заједно са више лица током 1993. и 1994. године починио пет разбојништава у којима су од мјештана Младешковаца код Гламоча пријетећи оружјем отели 5.700 тадашњих њемачких марака. Суђење Сувари води се по старом закону о кривичном поступку и почело је читањем оптужнице и давањем уводних ријечи.

- Истрага против мене је вођена незаконито и све је урађено смишљено да би неко сакрио своја недјела. Изјаву у којој сам наводно све признао, нисам потписао нити сам то рекао. Тадашњи истражни судија Ратко Малеш ми је потврдио да је та изјава фингирана - казао је Сувара.

Тужилац Драгана Липовчић је истакла да ће доказати кривицу оптуженог.

Према оптужници Сувара је дјела починио заједно са братом Душком званим Ханс, те  Миленком и Душком Крндијом, Радованом Толимиром, Миленком Козомаром, Пером Петровићем, Драгољубом Радошевићем, Ратком Симиџијом и Секулом Бабићем.  У оптужници се наводи да су они од 22. августа 1993. до јануара 1994. године по претходном договору пријетећи оружјем опљачкали породице Омера Хаџића, Есада Фишића, Алема Качара, Хамзе Халила и Сулејмана Ћара у селу Младешковци код Гламоча.  У овом случају раније су осуђени Горанов брат Душко, те Радошевић, Петровић и Бабић, док су Душко и Миленко Крндија, те Толимир недоступни  правосуђу. Миодраг Козомара и Симиџија су преминули и против њих је поступак обустављен.

Горан Сувара налази се у притвору, а недавно је изручен у БиХ из Србије гдје боравио протеклих година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана