Сутра бесплатан скриниг глаукома за све заинтересоване грађане

Срна
Сутра бесплатан скриниг глаукома за све заинтересоване грађане

БАЊАЛУКА - Љекари Клинике за очне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске организоваће сутра акцију бесплатног скрининга глаукома за све заинтересоване грађане поводом обиљежавања Свјетске неђеље борбе против глаукома.

Бесплатан скрининг вршиће се у период од 9.00 до 13.00 часова у холу Централног медицинског блока УКЦ-а /улаз са хелиодрома/, најављено је из ове здравствене установе.

Скрининг глаукома подразумијева бесплатно мјерење очног притиска, биомикроскопски преглед предњег и задњег сегмента ока, уз попуњавање анкете пацијената за откривање постојања фактора ризика за глауком.

Изјаве за новинаре планиране су у 11.00 часова у холу Централног медицинског блока УКЦ-а.

Из УКЦ-а су подсјетили да је глауком један од водећих узрока иреверзибилног сљепила, као и да данас у свијету болује више од 80 милиона људи.

Скринингом се омогућава да се из опште популације издвоје особе које показују предиспозицију за глауком, што је и прилика да се скрене пажња јавности на неопходност ране дијагностике и правовременог лијечења.

Клиника за очне болести УКЦ-а располаже цјелокупном дијагностичком палетом услуга којом се на вријеме може открити глауком и тиме спријечити настанак сљепила.

Свјетска неђеља борбе против глаукома обиљежава се од 13. до 17. марта.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана