Шумско газдинство Бањалука изабрало необичне мјере за очување шуме: Прекопали путеве да спријече шумокрадице

Јасмина Перишић
Шумско газдинство Бањалука изабрало необичне мјере за очување шуме: Прекопали путеве да спријече шумокрадице

Бањалука - Шумско газдинство Бањалука багерима је буквално прекопало три локална пута на Мањачи како би сузбило крађу шуме, односно њено извлачење и одвожење.

То је створило проблем мјештанима који сада не могу аутомобилима ни тракторима прићи сеоском гробљу у Вилусима, а ни својим њивама из којих извлаче жито.

Овакав потез изазвао је бунт локалног становништва, али и појединаца који издалека долазе у Вилусе како би обишли гробове својих најмилијих. Један од прекопаних путева, који води од Павићи до Вилуса, био је изузетно фреквентан.

- Прије неколико дана дошао сам из Београда да обиђем гроб  брата којег сам сахранио прије шест мјесеци на локалном гробљу у Вилусима. Био сам запрепашћен када сам наишао на канал на путу. Из њега је само вирило дрво као знак упозорења да се не упадне у јарак. Пошто је било немогуће да туда прођем аутомобилом, био сам приморан да више од пола километра пјешачим. Нисам могао да вјерујем ни да се начудим таквом поступку. Не знам ко је то урадио и зашто, само знам да је срамота да гробље нема прилазни пут и да се до њега мора пјешачити - испричао је Нико Мрђан који је редакцију "Гласа Српске" путем телефона позвао из Београда, гдје живи, да би се пожалио због прекопаног пута.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Павићи Новак Шипка каже да су сви мјештани огорчени због оваквих мјера које је предузело Шумско газдинство Бањалука.

- Није само споран пут до гробља. Мјештани се буне јер имају 1.000 дунума њива под житом. Не могу га извући јер је пут прекопан. Може се наћи неко друго рјешење за крађу шуме: оштрије казне, појачане контроле, више шумара... Има још путева који су прекопани, али овај у Вилусима је неопходан  - рекао је Шипка.

У Шумском газдинству Бањалука су потврдили да су у сарадњи са МУП-ом РС и Оружаним снагама БиХ  прекопали три главна пута на војном полигону Мањача, те да се до гробља у Вилусима може стићи и околним путем, који је неколико километара удаљенији.

- На подручју око полигона појачана је крађе шуме, а прекопани путеви су искључиво у надлежности Оружаних снага БиХ. Чинимо све да сузбијемо крађу и вршимо само законом прописане мјере - казали су у шумском газдинству.

Трошак

Из Шумског газдинства Бањалука кажу да не експлоатишу шуму са тог подручја.

- Због неријешених имовинско-правних односа ми смо на Мањачи задужени само за очување шуме, што нам годишње ствара велике трошкове. У исто вријеме ми њоме не газдујемо  - рекли су у Шумском газдинству Бањалука не износећи детаље о томе с ким су у имовинско-правном спору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана