Шукало: У Београду велико интересовање за Бањалуку

СРНА
Шукало: У Београду велико интересовање за Бањалуку

БЕОГРАД- Туристичка организација града Бањалука представила је на међународном сајму туризма у Београду своју разноврсну и богату туристичку понуду, за коју влада велико интересовање, рекао је Срни самостални стручни сарадник градске Туристичке организације Младен Шукало.

Шукало је навео да Туристика организација Бањалука већ традицонално учествује на сајму туризма у Београду, који је један од највећих регионалних сајмова туризма, а ове године има свој самостални штанд.

"Представили смо туриситчку понуду и потенцијале града Бањалука и могу рећи да влада велико интересовање за нашу дестинацију", истакао је Шукало.

Он је указао да је јако битно да Туристичка организација Бањалука успостави контакте са тур операторима, организаторима путовања, гдје се практично промовише град Бањалука и иницира да се Бањалука као туристичка дестинација нађе у њиховим програмима путовања.

"Београдски сајам један је од сајмова гдје долази највише посјетилаца у цијелом региону и сигурно да је то прилика и за контакте са клијентима и информисање грађана Београда и Србије о нашој дестинацији", рекао је Шукало.

Он је нагласио да је фокус туристичке понуде Бањалуке разгледање града, упознавање са највећим знаменитостима као што је Тврђава Кастел, ужи центар, излети као у Трапистички самостан, споменици, познато излетиште Бањ брдо, гдје се налази и панорамска тачка, један од најљепших погледа.

Према његовим ријечима, ту је и етно-село Љубачево, својевсрни музеј на отвореном са више од 40 традиционалних објеката и више од 6.000 експоната, затим Крупа на Врбасу, манастир Крупа, слапови, воденице, манастир Гомионица.

Шукало је издвојо и анимације које се уз помоћ културно-умјентичког друштва организују у поткозарском селу Пискавица, гдје гости и туристи могу да упознају локални културни идентитет.

Он је указао да је Бањалука један од градова са можда највећим бројем догађаја у БиХ, а не само у Републици Српској, што такође привлачи многе посјетиоце.

"Ту су и одређене активности, посебно током љетњих мјесеци, као што су, прије свега, активности на дивљим водама, рафтинг као најатрактивнији. Промовишемо и надолазеће ново, већ треће по реду, Свјетско првенство у рафтингу које ће бити одржано у Бањалуци у мају", рекао је Шукало.

Он је указао и на друге активности на отвореном, као што су пјешачење, бициклизам, параглајдинг, али и вожња и упознавање града са ријеке Врбас путем јединственог и аутентичног чамца "дајака".

Шукало је рекао да, нажалост, Бањалука нема довољо капацитета за озбиљни развој конгресног туризма, али да се нада да ће се то промијенити изградњом и отварањем Конгресног центра у склопу анекса хотела "Палас".

Он је напоменуо да се на одређеним нивоима дешавају конгреси и други састанци, а када Бањалука повећа своје капацитете, онда се може говорити и о неком озбиљнијем развоју "мајс туризма", односно пословног туризма у Бањалуци.

Туристичка понуда Републике Српске ове године је први пут на Међународном сајму туризма у Београду обједињена на једној локацији, односно 10 излагача из Српске на простору од 326 метара квадратних представили су љепоте и понуду Републике свим посјетиоцима Београдског сајма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана