Окружни суд у Бањалуци правоснажно пресудио у корист "Еко топлана": Грађани дужни да плате гријање које су користили

Александра Тодоровић
Окружни суд у Бањалуци правоснажно пресудио у корист "Еко топлана": Грађани дужни да плате гријање које су користили

БАЊАЛУКА - Корисници услуга "Еко топлана" који су користили испоручену топлотну енергију, дужни су је и плаћати без обзира на непостојање уговора у писаној форми.

Доказ за то је и посљедња правоснажна пресуда Окружног суд у Бањалуци од 2. септембра, која је само једна у низу правоснажних пресуда у корист "Еко топлана". Из "Еко топлана" кажу да се ради о случају потрошача настањеног у улици Десанке Максимовић, који је у поступку оспоравао облигациони однос, јер са "Еко топланама" није имао потписан уговор о испоруци топлотне енергије.

- Окружни суд у Бањалуци јасно је утврдио да је потрошач у моменту преузимања комуналне дјелатности од стране "Еко топлана" 1. фебруара 2018. године као корисник био прикључен на систем даљинског гријања и користио услуге гријања - казали су из "Еко топлана".

Додају да су "Еко топлане" све до момента искључења корисника са мреже, у складу са Одлуком о општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије коју је усвојила Скупштина града, испоручивале топлотну енергију и законито испостављале рачуне.

- Одлуком Окружног суда уважена је жалба "Еко топлана" чиме је тужба корисника одбачена, а правоснажна пресуда донесена у корист "Еко топлана" - истичу у предузећу.

Појаснили су да пресуда још једном потврђује да је одређени број корисника постао "жртва" злонамјерних дезинформација које су се појавиле у почетку рада "Еко топлана", због чега су се без потребе упустили у судске поступке и на крају имали беспотребне додатне трошкове.

Адвокат Дарија Мирнић Мајсторовић, која заступа ово предузеће, казала је да је ово само посљедња одлука у низу када се ради о правима и обавезама даваоца услуге и корисника услуге даљинског гријања у Бањалуци.

- За кориснике и правничку заједницу је ова информација од значаја у смислу јасног разликовања када је у споровима са "Еко топланама" потребно и корисно заштитити права пред судовима, а дезинформације само доводе до непотребних судских поступака и трошкова. Апсолутни успјех "Еко топлане" од скоро 100 одсто пред другостепеним судовима довео је до тога да је потпуно јасно на који начин тумачити законске и подзаконске прописе из области комуналне услуге гријања - казала је Мирнић Мајсторовић.

Истиче да, имајући у виду све наведено, њена адвокатска канцеларија започела је још прије више од годину дана процес преноса активности на правну службу "Еко Топлане" Бањалука управо због тога што се даље не очекује нити сложеност нити велики број судских поступака, као у периоду до сада.

Правни заступник тужиоца Вања Лакић каже да још није прочитала пресуду Окружног суда, јер је, како каже, стално на пословним путовањима ван Бањалуке.

- Нисам ни очекивала другачију пресуду Окружног суда, али се надам да ће Уставни и Врховни суд донијети пресуде у корист грађана - казала је Лакићева.

Дотрајала мрежа

Из "Еко топлана" кажу да у граду тренутно више од 97 одсто корисника плаћа рачуне за гријање што довољно показује да је огромна већина корисника свјесна права и обавеза.

- Захваљујући томе, већ четири године у Бањалуци имамо самоодржив и функционалан систем даљинског гријања. Свјесни чињенице да још постоје корисници који због дотрајале мреже имају проблема са гријањем, настојимо да из године у годину квалитет гријања дигнемо на виши ниво, али и апелујемо на надлежне да се проблем дотрајале мреже дугорочно ријеши - закључују из "Еко топлана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана