Судар на Малти посљедња опомена за поправку семафора

Весна Поповић
Судар на Малти посљедња опомена за поправку семафора

Бањалука - Покварени семафори на Малти и даље задају главобоље возачима, а саобраћајна несрећа, која се десила у уторак навече, на срећу без повријеђених лица, најбоље је упозорење да је дара превршила мјеру.

И док радници "Телефоније Видаковић" упорно траже квар, из Центра јавне безбједности Бањалука поручују да ће саобраћајна полиција у складу са указаним потребама регулисати саобраћај на Малти.

- На раскрсницама постоји сигнализација која регулише саобраћај и возачи су дужни да је поштују када семафори не раде. Булевар српске војске је дио магистралног пута М-4 Бањалука - Челинац и као пут више категорије има првенство пролаза у односу на улице са којима се укршта. Службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја, у складу са указаним потребама, интервентно ће регулисати саобраћај - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

Од протекле суботе семафори на Малти само су повремено били у функцији. Када су се у уторак сударили градски аутобус и путнички аутомобил, дошло је до колапса, а колона возила је била дугачка неколико стотина метара.

- Не могу да вјерујем да стручњаци не могу поправити семафоре као да је ријеч о спејс-шатлу. Више од 20 минута сам чекао да се из правца Бањалучког поља, садашњег Булевара српске војске, престројим за скретање улијево према Росуљама, а минут-два мање ми је требало да се други возачи смилују и пусте ме да пређем преко три траке и одем у жељеном правцу. Чуди ме да саобраћајна полиција није регулисала саобраћај, јер су се приликом увиђаја судара могли увјерити колика је гужва - казао је возач Милош Малић.

Сви досадашњи покушаји фирме "Телефонија Видаковић", која је задужена за одржавање семафора, у поправци семафора остали су безуспјешни. Како су раније објаснили, кварове су проузроковали пужеви, а сада је вода продрла у застарјеле инсталације, што је довело до кратког споја од којег су прегорјели каблови.

- Покушаћемо да замијенимо дио каблова уз минимална копања да бисмо семафоре ставили у функцију - рекао је јуче директор "Телефоније Видаковић" Раде Видаковић уз обећање да ће се накнадно јавити са прецизнијим информацијама о квару, што се до закључења овог броја "Гласа Српске" није десило.

На удару критика нашло се и Одјељење за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја под чијом су ингеренцијом семафори.

- Ако стручне екипе не успију пронаћи мјесто квара, захтијеваћемо да терен којим пролазе инсталације буде прекопан и да замјеном инсталација семафори буду стављени у функцију. Нећемо чекати љепше вријеме, тај проблем се мора хитно рјешавати - рекли су у овом одјељењу.

Дугорочни проблем

Проблеми са радом семафора на раскрсницама улица Др Младен Стојановић и Триве Амелице код Мљекаре и Булевара српске војске и улице Триве Амелице код Сајма јавили су се још љетос. Поправљани су неколико пута.

У Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја су рекли да су семафори на овим локацијама повезани релејом те да су они код Мљекаре били у функцији, а други не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана