Субвенције нису скратиле листе чекања за јавне вртиће

Јелена Танацковић
Субвенције нису скратиле листе чекања за јавне вртиће

БАЊАЛУКА - Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука биљежи рекордну заинтересованост за пријем малишана у јавне вртиће, а листе чекања нису смањиле субвенције за приватне установе.

Казала је ово за “Глас Српске” директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић и додала да, иако је уведено са добром намјером, субвенционисање приватних вртића није помогло да се листе чекања смање.

- Недавно смо имали јавни конкурс за пријем дјеце у вртиће, на који је за 342 мјеста било пријављено 864 малишана, што је заиста рекордна заинтересованост. Дакле, то је више од 520 дјеце, која су пријављена на конкурс, али су остала без мјеста у вртићу - нагласила је Куртиновићева. 

Она је додала да су субвенције донекле помогле родитељима да плаћају нешто мањи износ за смјештај дјеце у вртићима.

- Са друге стране, раст инфлације принудио је власнике приватних вртића да подигну цијене услуга те су тако родитељи дошли на исто - рекла је Куртиновићева.

Према њеним ријечима, овај проблем се не може ријешити без изградње нових вртића.

- Чињеница је да је у Бањалуци већа заинтересованост за смјештај дјеце у вртићима у односу на постојеће капацитете. Док се не изгради десетак већих објеката, листе чекања се неће смањити - казала је Куртиновићева.

Она је нагласила да су цијена услуга у Центру за предшколско васпитање остале исте.

Из Градске управе казали су за “Глас Српске” да је им је од увођења ове мјере стигло више од 2.000 захтјева за субвенционисање смјештаја у приватним вртићима.

- Треба имати у виду да су приватне предшколске установе подигле цијене услуга, те да је Одјељење за друштвене дјелатности, на основу анекса уговора који су достављали родитељи, радило на изради нових рјешења како би родитељи добили пуни износ субвенције - рекли су из Градске управе.

Наводе да је пракса да се субвенције исплаћују за претходни мјесец, односно у августу за јул, у септембру за август и тако даље.

- Настављају се исплате за суфинансирање трошкова услуге боравка дјеце у приватној предшколској установи. Посљедња исплата по овој основи реализована је 1. септембра. Током септембра родитељима ће бити исплаћена ова подршка и за август - казали су из Градске управе.

У приватном вртићу “Анђео” казали су да су им сви капацитети попуњени.

- Иначе немамо проблем са уписом дјеце. Већина родитеља, чија дјеца иду у наш вртић, пријавила се за субвенције - рекла је директорица овог вртића Ања Бунић.

Правилник

Правилник о суфинансирању трошкова услуге боравка дјеце у приватним предшколским установама на територији града дефинисао је да ће родитељи добити 60 КМ по дјетету. Из Одјељења за друштвене дјелатности раније су рекли да су ове субвенције намијењене као подршка породици те да је циљ “нула дјеце на листама чекања”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана