Субвенцијама чувају радна мјеста у туризму

Маја Станојевић
Субвенцијама чувају радна мјеста у туризму

Град планира да са 1,2 милиона КМ субвенционише пословне субјекте погођене кризом изазваном епидемијом вируса корона, да би, прије свега, била очувана радна мјеста и задржана привредна активност, саопштили су из Градске управе.

Програм додјеле субвенција упућен је у скупштинску процедуру и наћи ће се на дневном реду пете сједнице Скупштине града, која ће бити одржана 13. јула.

- У оквиру овог програма 600.000 КМ намијењено је привредним субјектима из области угоститељства и туризма и 600.000 КМ за помоћ привреди у условима кризе - нагласили су из Градске управе.

Из области угоститељства и туризма пакет мјера обухвата један дио који се односи на очување радних мјеста и други који олакшава пословање тих субјеката.

Како је предвиђено овим програмом, хотели, мотели и хостели добиће од 350 до 450 КМ по соби, у зависности од броја звјездица, а туристичке агенције, тур-оператори и извођачка дјелатност највише до 1.000 КМ по запосленом раднику са пуним радним временом.

Према програму, субвенција свадбеним салонима и ноћним клубовима може бити одобрена до 7.000 КМ по пословном субјекту.

- Предвиђене су и субвенције накнаде за привремено заузимање јавне површине за постављање башта угоститељских објеката и то од 100 одсто накнаде за март и 30 одсто накнаде за остале мјесеце 2021. године - рекли су из града.

У оквиру подршке привреди предложене су и мјере за субвенционисање износа комуналне таксе за истицање пословног имена оним субјектима којима је било ограничено или отежано обављање дјелатности.

У програм додјеле субвенција укључене су и субвенције за самозапошљавање у производним, занатским, услужним и трговинским дјелатностима на подручју града, да би био покривен дио трошкова при покретању властитог посла. Износ субвенција је од 3.000 до 7.000 КМ, зависно од стручне спреме подносиоца захтјева.

Из Градске управе казали су да су приликом израде овог програма додјеле субвенција консултовали и пословну заједницу.

Стари занати

Из Градске управе казали су да су се опредијелили да подрже и старе занате у граду до 1.000 КМ по пословном субјекту. И ову мјеру намјеравају да уведу с циљем ублажавања негативних посљедица на пословање, изазваним пандемијом вируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана