Стручне референце прије партијске књижице за избор директора Банског двора

Весна Поповић
Стручне референце прије партијске књижице за избор директора Банског двора

Бањалука - Успјеси у области културе и умјетности, рад на њиховом развоју и унапређењу треба да буду кључни фактори при избору кадра који ће руководити институцијама и установама попут Банског двора, које су посвећене тој области, а не страначка припадност.

Поручују то они који су годинама активни на културној сцени и додају да би тај принцип требало примијенити при избору директора Културног центра.

Ванредни професор на Академији умјетности Арсен Чаркић сматра да је најважније да на челу Банског двора буде неко ко је квалификован за тај посао.

- Директор свакако не треба да буде неко ко је за вријеме избора лијепио партијске плакате. То би било скандалозно. Ако сада буде направљен компромис, показаћемо да смо постали друштво у којем струка није битна - истакао је Чаркић.

Додао је да би именовање страначке личности могло произвести и посљедице.

- Ако би партијска књижица била прије струке, онда би се једног дана могло десити да директор Дома здравља буде неко ко нема везе са медицином - додао је Чаркић.

Када је у питању актуелни в. д. директора Банског двора, Чаркић сматра да од Матовића тренутно нема особе са више референци а коју занима то мјесто.

- Матовић је нестраначка личност и најзад имамо некога ко може културом да се бави само у смислу струке. Не улазим у то ко би могли бити други кандидати за директора Банског двора, али чисто сумњам да ће моћи показати да имају десет међународних хорских злата. Свима је јасно, и аматерима, да је за такав резултат потребан велики рад и професионализам - казао је Чаркић.

Директор Бањалучке филхармоније и истакнути виолиниста Иван Оташевић је рекао да је Бански двор врхунска институција коју треба да предводи онај ко ће омогућити да ради на најбољи могући начин.

- Избор директора било које установе или институције ствар је процедуре која је одређена конкурсом. Та правила само треба слиједити - казао је Оташевић.

Према информацијама из Градске управе на конкурс за избор директора Банског двора, који је објављен 21. јуна, до сада није стигла ниједна пријава. Заинтересовани имају рок до 5. јула.

Љиљана Лабовић-Маринковић је потврдила да ће конкурисати за мјесто директора Банског двора.

- Уздам се у врхунске референце које имам. Била сам директор Музеја савремене умјетности РС и Народног позоришта РС, носилац сам Ордена витеза умјетности и књижевности Републике Француске и било би страшно да не конкуришем - казала је Лабовић-Маринковић, која тренутно ради као секретар у Музеју савремене умјетности РС.

Матовић

Актуелни в. д. директора ове установе Младен Матовић је потврдио да ће конкурисати за мјесто првог човјека Банског двора.

- Нисам се још пријавио, али хоћу, тренутно прикупљам документацију. Нисам прихватио мјесто вршиоца дужности да би вегетирао три мјесеца и послије тога одустао. За то вријеме сам ушао у материју и знам шта је потребно урадити да би Бански двор напредовао, а за то ми не мањка ни енергије ни искуства - истакао је Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана