“Штрапаријада” у Љубачеву: Јединствен догађај и својеврсно путовање кроз вријеме

Ј.Са
“Штрапаријада” у Љубачеву: Јединствен догађај и својеврсно путовање кроз вријеме

БАЊАЛУКА - Старе вјештине, некада неопходне за живот, а сада помало заборављене, оживјеле су данас на платоу села Љубачево, недалеко од Бањалуке, кроз манифестацију “Штрапаријада” на којој се окупио већи број мјештана и пријатеља.

А коњи који су најбрже извукли кладу тешку тону, на стази дугој 100 метара билу су пар Горана Делића из Јаворана и Драженка Велимировића из Крмина. 

Обојица кажу да се нису надали побједи, јер им је ово свакодневни посао.

 - Изненадио сам се када су прозвали мој пар, као пар побједника, односо онај који је најбрже извукао трупа. Наставићу да учествујем у овој манифестацији - рекао је Делић. 

Са њим се сложио и Велимировић, који је додао да је осјећај предиван, јер му је то потврда да су се труд, зној и љубав исплатили. 

Како кажу, ово је прилика да се сви присјетимо како су наши преци живјели и увијек били у складу са природом, користећи коње, не само као средство рада, већ и као поуздане сапутнике. 

Један од организатора друге по реду Штрапаријаде и члан Савјета Мјесне заједнице Љубачеви Раденко Вујасин, рекао је за “Глас Српске” да су задовољни овогодишњим одзивом учесника. 

- Главни организато је Боро Ерак, а ове године нам се одазвало девет учесника са по два коња. Манифестаацији су се одазвали мјештани, како Љубачева, тако и околних мјеста - рекао је Вујасин. 

Према његовим ријечима, циљ свега је, прије свега дружење, али и развијање такмичарског духа код младих, који су од својим очева и дједова учили и слушали о раду с коњима.

- Овакве манифестације треба организовати и у наредном периоду, да би људи у ова тешка времена своје мисли фокусирали на нешто друго - додао је Вујасин. 

Мјештанин Љубачева Момир Ђурђевић истакао је да Штрапаријада за њих  представља јединствен догађај који има за циљ промоцију сеоског туризма и обичаја, као и својеврсно путовање кроз вријеме, које оживљава старе  вјештина вучења влака коњима. 

- Ова манифестација је прилика да се посетиоци упознају са традиционалним начином живота на селу и рада са коњима, као и са богатством руралне културе и обичаја - рекао је Ђурђевић. 

Додао је да је Шаријада такође прилика за дружење и заборављање на свакодневне проблеме, гдје се кроз забаву и такмичење његује вредности заједништва и поштовања према природи и животињама. 

Учесник Штрапаријаде Миланко Ђурђевић навео је да је његова љубав према коњима велика, због чега и учествује у овом догађају. 

-Мој прадеда, деда и отац су се бавили коњима, па су тако и мени, од малих ногу, усадили ту љуба и поштовање ове племените врсте животиња - рекао је он и додао да је за овај “спорт” потребна добра воља и снага. 

Штрапаријада је, каже Ђурђевић, много више од такмичења, то је славље живота, заједништва и непроцјењиве културне баштине.

Организатори се труде да Штрапаријада прерасте у традицију која ће окупљати све више посјетилаца и учесника како наши обичаји не би остали у сјенци прошлости.  

Такође, кажу да, овакве манифестације имају важну улогу у промоцији сеоског туризма, јер омогућавају посјетиоцима да доживе аутентично искуство и да се на тренутак врате у прошлост, уживајући у природи и дружењу са коњима. 

У будућности, Штрапаријада има потенцијал да постане један дио традиције, привлачећи љубитеље коња, природе и културе из различитих дијелова земље и иностранства. 

Кроз овакве манифестације, село Љубачеве које је већ познато нашироко по свом Етно селу  се позиционира као важна дестинација за све оне који желе да искусе љепоту и традицију сеоског живота.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана