Штрајк опција ако захтјеви не буду испуњени

Јана Кезић
Штрајк опција ако захтјеви не буду испуњени

БАЊАЛУКА - Сви вртићи у саставу Центра за предшколско васпитање и образовање у петак су радили, након договора који је постигнут између Синдикалне организације ове установе и града. Ипак, синдикалци тврде да нису сасвим одустали од штрајка те да ће сачекати сједницу Скупштине града, а уколико не буду поштовани њихови захтјеви, поново ће обуставити рад.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Српске Драган Гњатић рекао је за “Глас Српске” да штрајк може бити поново активиран, ако не буду поштовани захтјеви радника. Истакао је да су на ранијим састанцима имали различите ставове па су неки били и за то да штрајк буде настављен.

- Договорили смо се да у овом тренутку прекинемо штрајк и видимо шта ће урадити надлежни. Сљедеће седмице морају бити предузети конкретни кораци, на сједници Скупштине града, код оснивача и послодавца - рекао је Гњатић.

Подсјетио је да у сваком моменту имају на располагању разне облике синдикалне борбе, као што су протести и штрајкови. Рекао је да се међу радницима осјети велико незадовољство понашањем послодавца и оснивача који мјесецима игноришу њихове захтјеве.

- Већ 17 година радници центра нису имали повећање плата. Сви су се клели до прије 15 дана да су на страни радника, а та подршка је била само декларативна, док повећања плата нема - каже Гњатић, додајући да се радници боре за правичност и достојанство.

Директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић казала је за “Глас Српске” да би требало што прије ријешити овај проблем.

- Надам се да ће на сједници Скупштине града бити ријешено ово питање и да можемо нормално наставити даље - рекла је Куртиновићева.

Из Градске управе је саопштено да је на састанку у четвртак договорено да ће град, у наредних десет дана, кроз реалокацију средстава, обезбиједити исплату заосталог доспјелог увећања плате за два мјесеца, од по 100 КМ за запослене Центра за предшколско васпитање.

- Исплата за преостала три мјесеца текуће године биће обезбијеђена кроз ребаланс буџета, а уколико до усвајања ребаланса не дође, кроз нацрт буџета за идућу годину. У наредној години биће обезбијеђена средства за други дио повећања плате кроз наставак усаглашавања Колективног уговора за запослене у центру – поручили су из Градске управе те додали да ће преговори бити настављени.

Родитељи

Родитељи дјеце која иду у јавне вртиће са одобравањем су дочекали вијест да је штрајк васпитача обустављен.

- Моја кћерка је у петак ишла у вртић, а претходног дана није, због штрајка. Тада смо морали да активирамо “бака сервис”, да не бисмо супруг или ја морали да изостајемо са посла - рекла је Сања М.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана