Стоматолошке амбуланте селе се у основне школе

Илијана Божић
Стоматолошке амбуланте селе се у основне школе

БАЊАЛУКА - Специјалистичке амбуланте дјечије и превентивне стоматологије биће измјештене из Дома здравља у школе у којима ће зубари од 1. новембра пружати стоматолошке услуге дјеци до 18 година.

Потврдили су ово “Гласу Српске” из Дома здравља, те додали да је циљ да најмлађи становници имају квалитетније прегледе и да се здравље њихових зуба приближи европском просјеку.

Како су нагласили из Дома здравља, дјеца до шест година биће распоређена у припадајуће стоматолошке амбуланте према мјесту становања и по уписним подручјима.

- Тако ће, на примјер, ОШ “Бранко Радичевић” припадати дјеца са Старчевице, из Аде, Врбање, Дебељака и Обилићева - рекли су из Дома здравља.

Објаснили су да ће ученици након поласка у средњу школу и даље припадати истој амбуланти, у коју су ишли током основне школе.

- На примјер, дјеца која су припадала ОШ “Свети Сава” до деветог разреда, наставиће тамо да иду и као средњошколци, без обзира коју су средњу школу уписали - рекли су из Дома здравља и додали да ће на тај начин обезбиједити бољу доступност услуга дјечије и превентивне стоматологије и дјеци средњошколског узраста.

Средњошколци су раније након завршетка основне школе зубару ишли у амбуланте на поликлиници. 

- Показало се да је тај систем лош због стварања великих гужви, те мијешања дјеце и одраслих. Специјалисти ортопедије вилица биће распоређени за рад на поликлиници, али ће обављати систематске прегледе дјеце у школама и у школским амбулантама са посебним освртом на дјецу узраста од 12 до 18 година - истакли су из Дома здравља.

Нагласили су да новом организацијом рада желе да буде обухваћено што више дјеце, а планирају и да прошире мрежу школских стоматолошких амбуланти.

Специјалисти ортопедије вилица биће распоређени за рад на поликлиници, с тим да ће обављати систематске прегледе дјеце у школама и у школским амбулантама са посебним освртом на дјецу узраста од 12 до 18 година како би се на вријеме идентификовале ортодонтске аномалије.

Статистички подаци показују да само 23,45 одсто шестогодишњака има здраве зубе. Каријес млијечне дентиције има 76,54 одсто малишана, док половина има каријес раног дјетињства што значи да је број обољелих млијечних зуба већи од пет.

Мајка два дјечака Бранкица Панић казала је да су до сада биле велике гужве у стоматолошким амбулантама у Дому здравља.

- Надам се да ће овим измјенама смањити вријеме проведено у чекаоницама - рекла је Панићева.
 

Распоред

Из Дома здравља су истакли да пружају услуге дјечије и превентивне стоматологије у осам школских стоматолошких амбуланти.

- То су основне школе “Бранко Радичевић”, “Иво Андрић”, “Свети Сава”, “Борисав Станковић”, “Георги Стојков Раковски”, “Јован Јовановић Змај”, “Десанка Максимовић” и “Вук Караџић”. Ученици из 26 основних школа на подручју града распоређени су у овим школским стоматолошким амбулантама - рекли су из Дом здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана