Стижу двије посљедње стипендије

Александар Стојановић
Стижу двије посљедње стипендије

Бањалука - Процес стипендирања 1.236 средњошколаца за минулу школску годину биће окончан наредних дана, када буду исплаћене девета и десета стипендија. За ту намјену из градског буџета издвојено је 1,6 милиона КМ.

Потврдили су ово у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт и додали да ће истовремено бити исплаћена седма рата стипендија за 361 студента. Осма стипендија биће уплаћена у септембру, а посљедње двије у октобру.

- Почетком септембра биће расписан конкурс за додјелу ученичких стипендија за школску 2019/2020. годину, а за студенте првог циклуса студија у другој половини октобра - рекли су из надлежног одјељења.

Ученици и студенти моћи ће да конкуришу за једну од три врсте стипендија и то стипендије за успјех у школи и на факултету, стипендије према социјалном статусу и стипендије за дефицитарна занимања, а за то ће из буџета бити издвојено 1,6 милиона КМ. Што се тиче стипендија по основу успјеха и социјалног статуса, оне износе 80 КМ за ученике и 130 КМ за студенте, док је за дефицитарна занимања предвиђено 160 КМ за средњошколце, односно 250 КМ за студенте.

Средњошколац који није желио да му име објавимо каже да стипендија много значи у току школовања.

- Знатно олакшам и својим родитељима, јер покријем трошкове набавке уџбеника и прибора, а остане ми нешто и за џепарац. Осим тога, велики је подстицај за успјех у школи, јер ме мотивише да не попуштам са учењем да бих имао бољи просјек - рекао је наш саговорник.

И студенткиња Факултета политичких наука Маја Николић каже да прима стипендију од прве године студија, те да јој знатно олакшава студирање.

- У ова тешка времена свака помоћ је добродошла. Ако желимо да остварујемо добре резултате, јако је тешко радити, а онда смо на терету родитељима. Заиста много значи када неко цијени наш труд и учење, а планирам и сљедеће године да аплицирам за стипендију - рекла је Николићева и посебно похвалила Градску управу због редовних исплата, јер је свака рата исплаћена на вријеме.

Дефицитарна занимања

Из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт рекли су да се већ знају дефицитарна занимања за сљедећу годину.

- Када је ријеч о средњошколцима, у наредној школској години биће стипендирана занимања бравар, зидар, зидар-молер и месар, а када је ријеч о студентима, стипендије ће бити намијењене за будуће професоре биологије, инжењере текстилног инжењерства и електротехнике - поручили су из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана