Стиже вода за 2.450 домаћинстава

Илијана Божић
Стиже вода за 2.450 домаћинстава

БАЊАЛУКА - Почеле су припреме за реализацију нових пројеката водоснабдијевања “Вода 2” и “Вода 3”, док се истовремено гради више водовода у оквиру “Воде 1”.

Казао је ово у четвртак начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар и додао да је у оквиру тих активности расписана јавна набавка за израду урбанистичко-техничких услова и пројеката за реализацију пројеката “Вода 2” и “Вода 3”.

- У оквиру пројекта “Вода 1” у пуном јеку су радови започети током прошле и ове године. Овај сложени пројекат водоснабдијевања и канализације подијељен је у три фазе и вриједан је укупно 25 милиона КМ, од чега се већи дио односи на кредитни аранжман са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) као и осам милиона КМ донације Европске уније - истакао је Билчар.

Додао је да путем ова три пројекта планирају да обезбиједе стабилно снабдијевање водом за 95 одсто становништва Бањалуке.

- Пројекат “Вода 2” обухватиће градњу водовода у Тузланској и улици Српских устаника на Старчевици, измјештање примарног водовода на старом мосту у Трапистима, изградњу водовода у улици Браће Милетића, завршетак водовода у Јагарама, наставак великог подсистема Бронзани Мајдан, поједине кракове у подсистему Звијезда, побољшање водоснабдијевања села на подручју Поткозарја, Мишиног Хана и Верића, те изградњу канализације у Врбањи, Ади, Куљанима, Дракулићу и на Лаушу - рекао је Билчар.

Нагласио је да је у оквиру пројекта “Вода 3” планирано да буду изгрђени резервоар на Старчевици, секундарна водоводна мрежа Туњице 2, Драгочај и Шарговац, те више водовода у селима на подручју Мањаче.

- За радове у оквиру “Воде 1” биће издвојено 7,8 милиона КМ, а биће изграђено укупно 56 километара нове водоводне мреже за 2.450 домаћинстава са око 10.000 становника - казао је Билчар.

“Црно врело”

Петар Билчар подсјетио је да је јесенас почела изградња великог резервоара у горњем дијелу Чесме.

- То ће коначно ријешити проблем водоснабдијевања овог насеља. Тада је почела и изградња цјевовода према Горњој Пискавици из правца Голеша, што представља наставак реализације пројекта “Црно врело”. У оквиру тих радова почела је и изградња водовода у двије улице у насељу Лазарево и у Зеленом виру - рекао је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана