Стигло 72.914 захтјева за провјеру података

В. П.
Стигло 72.914 захтјева за провјеру података

Бањалука - У Одјељење за опште послове стигло је 72.914 захтјева за провјеру података из матичних књига, а лани су укупно обављене 132.752 такве провјере.

- Сезону годишњих одмора грађани, у правилу, користе да би средили своју документацију, тако да смо само у мају и у јуну примили 31.725 захтјева, што је 50 одсто више у односу на прва четири мјесеца ове године - казао је начелник овог одјељења Славко Танасић.

Објаснио је да су због повећаног обима посла као и претходних година од средине маја увели и рад викендом.

- Трудимо се да све захтјеве, којих на дневном нивоу пристигне око хиљаду, ријешимо у року што приближнијем законском. Рок за провјеру података из матичних књига је три дана од достављања захтјева. Због тога матичари сваки викенд, искључиво, обављају само ову врсту послова и на тај начин, без присуства странака, постиже се максимална ефикасност - навео је Танасић.

Додао је да је из досадашње праксе матичара уочено да се код одређеног броја грађана не слажу подаци о личном имену, именима родитеља те датуми рођења који су уписани у матичне књиге, са истим у бази података Министарства унутрашњих послова РС.

- У појединим случајевима у уписима у матичне књиге рођених нема евидентираног ЈМБ зато што надлежни орган, који га је одредио, никада исти није доставио матичној служби у мјесто рођења тог лица - навео је Танасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана