Стигао 221 захтјев за субвенције запошљавања

Игор Пилиповић
Стигао 221 захтјев за субвенције запошљавања

Бањалука - Одјељење за привреду добило је 221 захтјев за субвенционисање запошљавања и самозапошљавања. За ту намјену из градског буџета ове године биће издвојено 800.000 КМ.

- У току је провјера захтјева, односно провјере да ли апликанти испуњавају услове прописане Правилником о условима и начину остваривања субвенција за запошљавање нових радника и за самозапошљавање у производним, занатским и услужним дјелатностима - рекли су у Одјељењу за привреду.

Додају да ће реализацијом овог програма бити подржано запошљавање 130 нових радника.

- У посљедње три године из буџета града издвојено је 1,9 милиона КМ, чиме је омогућено да посао добије 290 радника - казали су у Одјељењу за привреду.

Субвенције су намијењене послодавцима за запошљавање нових радника и незапосленим лицима за самозапошљавање, уз услов да су најмање мјесец пријављени на евиденцији Завода за запошљавање РС.

- Право на субвенције за запошљавање у производним, занатским и услужним дјелатностима имају привредна друштва и самостални предузетници, док
на субвенције при самозапошљавању у производним, занатским и услужним дјелатностима право имају незапослена лица која су обављање дјелатности регистровала у току јавног позива за додјелу субвенција - рекли су у Одјељењу за привреду.

Напоменули су да су у односу на раније године донесене неке новине за додјелу средстава које се, прије свега, односе на висину појединачне субвенције.

Према правилнику из прошле године, било је прописано да се висина субвенције утврђује обрачунавањем у процентима од просјечно исплаћене бруто плате у РС за претходну годину, при чему је код запошљавања нових радника била утврђена по стручној спреми, а код самозапошљавања по врсти дјелатности.

- С обзиром на то да су се обрачуном на овај начин јављале велике разлике у висини одобрених субвенција, измјенама је ријешено да су фиксни износи субвенција по стручним спремама - казали су у Одјељењу за привреду.

Раде Броћета, који се бави молерајом, прошле године је од града добио подстицај.

- Те паре су ми добродошле за ту годину, јер сам од подстицаја могао да платим доприносе и да ми остане 250 КМ мјесечно - рекао је Броћета.

Фиксни износи подстицаја

- Полуквалификовани/неквалификовани од 3.000 КМ

- Квалификовани од 4.000 КМ

- Квалификовани - приправник од 4.500 КМ

- Средња стручна спрема од 5.000 КМ

- Средња стручна спрема - приправник од 5.500 КМ

- Висока школска спрема - од 6.000 КМ

- Висока школска спрема - приправник од 6.500 КМ

- Висока стручна спрема - од 7.000 КМ

- Висока стручна спрема - приправник од 7.500 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана