Штићеник дјечијег дома Слађан Крсмановић дипломац на Педагошком факултету

Јасмина Перишић
Штићеник дјечијег дома Слађан Крсмановић дипломац на Педагошком факултету

Бањалука - Животни сан да постанем учитељ ускоро ће бити остварен! Желим да радим са дјецом да их учим животу, као што су мене годинама учили моји васпитачи у дјечијем дому.

Тако размишља и говори апсолвент Педагошког факултета Независног универзитета Бањалука, Слађан Крсмановић.

Он од 14 године борави у домовима за незбринуту дјецу. Васпитачи и људски квалитети су га извели на прави животни пут.  Из Дјечијег дома "Рада Врањешевић" у Бањалуци ускоро ће изаћи као учитељ.

- За неколико дана бранићу дипломски рад на Независном универзитету Бањалука на којем су ми омогућили да бесплатно студирам разредну наставу. Бескрајно сам захвалан како Универзитету тако и управи Дома на подршци коју су ми дали током образовања - прича  Крсмановић.

Родом је из Рудог, а живот који га није мазио, довео га је 2010. године у Бањалуку.

- Имам брата и мајку у Рудом.  Они живе у тешким условима јер су без запослења. Отац ми је умро још док сам био мали, а како су се послије његове смрти десиле неке непредвиђене ствари брат и ја смо завршили у Дому за незбринуту дјецу у Зворнику - прича Крсмановић.

Румени образи откривају дозу непријатности док се присјећа најтужнијег дијела свога дјетињства.

- Посебно сам везан за Бањалуку за разлику од мог брата који се по завршетку средње школе вратио кући. Он је конобар по занимању. А како није нашао стални посао Рудо му је био једини избор. Мајка и брат нешто зараде од  пољопривреде и уз малу очеву пензију некако преживљавају. Надам се да ћу имати више среће од њега и пронаћи посао како бих помогао мојим најмилијима - наглашава Крсмановић.

Каже да је свјестан да му пут неће бити лаган, али неће бирати послове  у жељи да што прије стане на своје ноге.

- Волио бих да радим као учитељ у Бањалуци али бих радо прихватио понуду и у родном Рудом или тамошњој околини. Уствари, прихватио бих било који посао када напустим дјечији дом јер ко боље од нас у дому зна да су жеље једно а могућности друго - истиче Крсамновић.

На крају се још једном осврнуо на своје васпитаче у запослене Дјечијег дома "Рада Врањешевић".

- Вријеме проведено у дому никад нећу заборавити. Хвала свима онима који су све вријеме били уз мене, давали подршку да остварим своје снове - закључио је Крсмановић.

Студенти

Замјеник директора Дјечијег дома "Рада Врањешевић" Ненад Талић рекао је да се у овој установи, поред Крсмановића поносе са још четири студента.

- То су дивна дјеца: браћа Јадранко и Раде Куновац, Невен Мишковић и Јовица Васиљевић. Желим овим младим људима пуно среће јер ће им бити дупло теже да пронађу посао и изграде каријеру него студентима који су били окружени родитељском пажњом и љубављу - рекао је Талић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана