Старине чувају дух прохујалог доба

Илијана Божић
Старине чувају дух прохујалог доба

БАЊАЛУКА - Старе и ријетке предмете, заборављено благо давно прохујалих времена чува Предраг Савановић на имању у Горњој Мелини, на Мањачи.

Од заборава отргнуте наћве, сепети, самари, седла, дрвени плугови, трнке за пчеле, пегле, фењери и пресе за ткање враћају у прошлост подсјећајући како се некада радило и живјело.

Човјек са душом, пун љубави према старом начину живота цијели вијек скупља старине од којих свака има причу.

- Заволио сам село као мали, волио сам да радим и да се дружим са народом. Некадашњи сеоски живот прела, моба и обичаја ишчезава, али још се понегдје одржавају зборови, а откад се појавио вирус корна, људи се помало и враћају тим вриједности - рекао је Савановић.

Недалеко од града на путу према Шибовима Савановић је направио праву етно-кућу испуњену старинама.

- Будући да не радим, немам услова да ово благо на прави начин прикажем суграђанима. На примјер, ова стара колијевка показује како је одгајање дјеце изгледало прије 70 или 100 година. Ако поглед зауставите на старом сталку, гдје су дјеца некада дубила док не проходају, видјећете љепоту некадашњег живота - каже Савановић.

Из љубави и сјећања на рођаке пожелио је да у Горњој Мелини направи етно-село “Код Приде” па је прије осам година почео да скупља старе куће.

- Имам шесторо дјеце и желим да овдје симболично направим шест кућица у којима ће посјетиоци моћи да преноће и уживају у природи и чистом ваздуху. Куће сам скупљао по селима и преносио их овдје. Старе су више од 50 година. Све су ручно рађене, тесане и сјекиром уређиване. У њима су некада људи живјели, биле су испуњене дјечјим жамором и смијехом уз свјетлост фењера. Моја жеља је да на голој земљи направим село и оживим дух старог доба - рекао је Савановић.

Испричао је да ће постојеће кућице уредити, додати им још објеката и украсити их старинама.

- Идеја ми је да овдје направим и сточну пијацу, која би радила викендом. Некада је била у Бронзаном Мајдану и људи су тамо редовно одлазили и дружили се. Пошто је Горња Мелина центар Стричића, Бронзаног Мајдана, Хан Кола и Борковића људи би се могли сусретати као некада - рекао је Савановић.

Додао је да жели и да обнови стари млин у Српским топлицама, који је запуштен.

- Послао сам захтјев граду за стари млин, моје етно-село и за игралиште на Шибовима. Много би ми значило да за њихову обнову добијем подстицај од града или кредит - рекао је Савановић.

Књиге

Предраг Савановић је објавио и неколико књига.

 - Забиљежио сам како се некада говорило у мом селу. Ту су садржана сјећања мојих дједова, прадједова, мога оца и мене. Записи чувају сјећање како се некада живјело и радило - казао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана