Стари накит и нове манифестације за зимску чаролију

Милош Васиљевић
Стари накит и нове манифестације за зимску чаролију

БАЊАЛУКА - Иако до најлуђе ноћи има још мјесец и по новогодишња еуфорија већ се осјећа, а надлежни ће ускоро почети са украшавањем града, да би и ове године у предивном амбијенту дочекали бројне туристе из региона и Европе, али и грађанима уљепшали празничне дане.

Бањалука је у години на измаку, према бројним показатељима, оборила све рекорде посјећености, због чега Градска управа жели да град учини још атрактивнијом дестинацијом током зимских празника.

- Улагање у амбијент и прославу током зимских празника инвестиција је која се врати граду, а уз то у великој мјери доприноси привредној активности пословних субјеката на територији града - поручили су из Градске управе.

Истичу да ће Одјељење за комуналне послове ускоро започети кићење града да би након тога могли организовати забавне манифестације.

- Град ће за новогодишње украшавање искористити прошлогодишњи накит, док ће онај који је оштећен замијенити новим - казали су у градској администрацији.

Истичу да ће суграђанима и свим посјетиоцима надолазеће празнике уљепшати зимски маркет под називом “Зимзобал”, који ће од 1. децембра бити организован у парку “Петар Кочић”.

- Осим тога ове године уведена је још једна новина, а то је посебан зимски програм за младе под називом “Зима у Дому омладине”, који је такође планиран за децембар - рекли су они.

Од новогодишњих празника и богатих садржаја у крајишкој љепотици много очекују и угоститељски објекти и туристички радници.

Портпарол Туристичке организације Бањалука Бранка Бранковић рекла је за “Глас” да очекују да ће ово бити најбоља туристичка сезона до сада.

- У првих девет мјесеци било је више од 103.000 ноћења, што је за осам одсто више у односу 2019. годину, која је била рекордна. Зимски празници сваке године увећају ове бројеве - рекла је Бранковићева.

Наглашава да је Бањалука одавно препозната као атрактивна дестинација.

- Лани је у најлуђој ноћи и репризи Бањалуку посјетило више од 70.000 људи, што очекујемо и ове године, јер ће град, који има вишегодишњу традицију дочека на отвореном, поново засијати у најљепшем свјетлу - рекла је Бранковићева.

Зима и чашица прокуваног вина на атрактивним локацијама у Бањалуку више не доводе само омладину, него и цијеле породица, а они који једном дођу поново се врате.

Туристи

Бранка Бранковић је навела да већ имају најаву доласка туриста, како из региона тако и шире па ће се око празника тражити кревет више.

- Словенци су гости који већ резервишу своја мјеста и они су најбројнији, а обично остану двије или три ноћи. Због авио-линија и боље повезаности Бањалуке са градовима из западне Европе и Скандинавије, очекујемо и велики број туриста из тих земља и то не само наших људи који живе тамо него и странаца - рекла је Бранковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана