Старчевица: Траже локацију за споменик борцима

Јасмина Перишић
Старчевица: Траже локацију за споменик борцима

Бањалука - Мјесна борачка организација Старчевица упутиће ових дана захтјев Градској управи да јој додијели простор гдје би поставили споменик за 180 погинулих бораца Војске РС из тог насеља.

Један од покретача ове иницијативе и члан Мјесне борачке организације Старчевица Милорад Јериловић изјавио је да би простор у парку гдје је бетонска шаховска плоча и гдје се окупљају људи у улици Јосифа Панчића био идеалан за спомен-обиљежје ствараоцима Републике Српске из тог дијела града.

- Прво смо се обраћали црквама у нашем насељу, од којих смо тражили дозволу да поставимо спомен-чесму у дворишту Ребровачке цркве или храма Свете Петке. Међутим није нам одобрено. Зато смо одлучили да се обратимо Градској управи. Парк у улици Јосифа Панчића је идеалан за постављање спомен-плоче или чесме. Ту ствараоци Републике Српске са нашег подручја највише проводе вријеме, па би их обиљежје сјећало на пале комшије и саборце - казао је Јериловић.

Он је додао да се нада ће им град дати простор без надокнаде, а сами ће осмислити начин како да финансирају постављање споменика.

Истовјетан захтјев је на прошлој сједници Скупштине града изнио и одборник СНСД-а у Скупштини града Ненад Талић, којем су се ови бивши борци обратили за помоћ.

- Захтјев бораца са Старчевице изнио сам на прошлој сједници Скупштине града и сматрам да је то лијепа иницијатива. Пали борци заслужују да имају споменик. Мјесна борачка организација Старчевица има пуно бораца који желе да изразе поштовање палим саборцима и сматрам да им треба изаћи у сусрет - рекао је Талић.

Из Градске управе су рекли да ће Одјељење за просторно уређење заузети став о њиховом приједлогу.

- Ово одјељење подржава сваку иницијативу за изградњу споменика и спомен-обиљежја из ослободилачких ратова која је поднесена у складу са Законом о споменицима и спомен-обиљежјима ослободилачких ратова - рекли су у Градској управи.

Ада

Милорад Јериловић је рекао да су раније борци из Мјесне борачке организације Ада покренули сличну иницијативу.

- Град је борцима Аде додијелио простор без надокнаде за споменик. Надам се да ће и нама изаћи у сусрет - рекао је Јериловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана