Стара имена поново у моди

Игор Пилиповић
Стара имена поново у моди

Бањалука - Када дајете својој дјеци имена, водите рачуна о томе да би то једног дана могла бити имена улица и тргова, својевремено је поручио легендарни Душко Радовић.

Давање имена дјетету је права слатка мука родитеља. Док једни остају вјерни традицији, други се одлучују за модерно име, а неке мајке и очеви свом потомку дају потпуно неуобичајено име.

Дјеца у Бањалуци у прошлој години најчешће су добијала стара, традиционална имена са ових простора, која су популарна већ дужи низ година.

- Најчешћа имена која су родитељи дали мушкој дјеци су Никола, Лазар, Марко, Михајло, Алекса, Павле, Лука... док су дјевојчице најчешће добијале име Ана, Милица, Марија, Дуња, Ена, Сара, Уна, Миа... - казала је шеф Одсјека за управне послове и грађанска стања Диана Џаја-Јокић.

У матичне књиге уписана су и имена, која су необична и ријетка.

- У матичну књигу рођених у прошлој години евидентирана су нека рјеђа мушка имена као што су Лав, Часлав, Вукман, Иринеј… Док нека уписана необична женска имена су Дања, Леана, Лазарела, Сунчица, Валерија, Аника, Ленка, Марта, Катја, Маша, Чарна, Екатарина... - рекла је Џаја-Јокић.

У Градској управи истакли су да је од 3.911 уписаних у матичну књигу рођених током прошле године десеторо дјеце добило два имена.

- С обзиром на то да су случајеви одређивања два имена врло ријетки и специфични, и да упућују, у таквим случајевима, на тачно одређено лице, у складу са Законом о заштити личних података, такве варијанте имена матичари не могу презентовати у јавност без сагласности родитеља. Оно што се може запазити да се женско име Ана врло често комбинује са још неким другим, а кад су мушка имена у питању онда су то имена Вук и Лав, којима се додаје још неко име - изјавила је Џаја-Јокић.

Ријетке су ситуације у којима се родитељи одлуче да дјеца добију презимена оба родитеља.

- У матичну књигу рођених, у прошлој години, у десетак случајева дјетету су, према споразуму родитеља, одређена два презимена, дакле, презиме и једног и другог родитеља - рекла је Џаја-Јокић.

Рођени

У односу на 2014. већи је број уписаних беба рођених у граду.

- Од укупног броја уписа у матичне књиге рођених у 2014, на уписе дјеце рођене у граду односи се 3.266 уписа. Тај број рођених у прошлој години је за 80 већи него што је био број уписа беба рођених у 2014. када је рођено 3.186 беба - рекли су у Одјељењу за општу управу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана