Становници Старчевице траже уклањање радиоактивног громобрана

С. Амиџић, Д. Стоканић
Становници Старчевице траже уклањање радиоактивног громобрана

Бањалука - Становници дијела Старчевице покренули су иницијативу за уклањање радиоактивног громобрана и антена мобилних оператера са објекта Самачког хотела у улици Стевана Првовенчаног јер, како кажу, зраче и угрожавају им здравље.

Мјештанин Раде Стојковић каже да овај, али и друге радиоактивне громобране треба што прије уклонити јер сматра да је од његовог утицаја обољело на стотине људи.

- Због зрачења станари зграда у непосредној близини Самачког хотела све чешће имају проблеме са штитном жлијездом, која прави дармар у организму, а није ријеткост ни оболијевање других органа од рака. Страх нас је за здравље, прије свега наше дјеце, а онда и нас самих - казао је Стојковић.

Он је додао да већина мјештана подржава овај приједлог, што ће потврдити и око 1.000 њихових потписа.

Професор атомске физике на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци Бранко Предојевић рекао је да преостале радиоактивне громобране треба уклонити јер немају посебну сврху.

- Таква врста громобрана у себи садржи радиоактивни препарат који јонизује ваздух око себе и у случајевима пражњења атмосфере радиоактивни зраци се шире - казао је Предојевић.

Он је додао да су ови уређаји најопаснији за људе и животну средину када се поломе или када у контакт са њима дође нестручно лице.

Из Државне регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност кажу да на подручју Бањалуке постоје четири радиоактивна громобрана, које треба уклонити.

- Проблем је што ми немамо складиште за поменуте громобране. До 1994. године ти громобрани су одлагани у Винчу у Србији и од тада имамо проблем. Наша агенција је направила сва документа за рјешавање питања складишта, али то је на Савјету министара већ дуже вријеме - казали су у овој агенцији.

Додали су да су ови уређаји најчешће постављани у индустријској зони, великим пољопривредним добрима, те на објектима који су грађени на отвореним површинама.

Треба нагласити да су становници Старчевице и раније тражили уклањање радиоактивног громобрана, али су  градске власти ненадлежне за то.

МЗ Старчевица

Представници Савјета мјесне заједнице Старчевица кажу да иницијатива још није стигла у просторије мјесне заједнице, али, без обзира на то, они ће је подржати.

- Иницијатива ће добити нашу пуну подршку јер сматрамо да такви громобрани негативно утичу на здравље људи, али и природу - казао је замјеник предсједника овог савјета Дражен Милосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана