Становници Пријечана страхују од нових киша

Јасмина Салопек
Становници Пријечана страхују од нових киша
Foto: Дражан Поздеровић | Становници Пријечана страхују од нових киша

БАЊАЛУКА – Обилне падавине које су синоћ погодиле Бањалуку и околна насеља, довеле су до изливања фекалних и оборинских вода у Пријечанима због чега је око 20 кућа било одвојено од остатка насеља, а данас је услиједило чишћење одвода и канализација.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Давид Понорац рекао је за „Глас Српске” да је стање за сада стабилно, али да сви страхују од нових падавина.

- За сада нико није угрожен. Ни бујични ни сливни канали нам нису уређени да могу поднијети једну јаку кашу, а камоли више њих – каже Понорац.

Данас су, како каже, у насеље дошли извођачи радова, тачније фирме које имају уговоре са градом.

-На терену је градска „Чистоћа“ која је дошла са машином за одчепљавање канала, а очекујемо и да ће доћи и ватрогасци са пумпом за испумпавање поплављених мјера и цивилна заштита– истиче он.

Поплављено насеље синоћ је посјетио и градоначелник Драшко Станивуковић који им је, како сазнајемо, обећао да ће стање бити поправљено, односно предузете одговарајуће мјере како се не би поновила оваква ситуација.

Штета која је нанесена изливањем фекалија је велика, а због саме ситуације, потребна је јака дезинфекција поплављених мјеста.

Мјештани овог насеља, огорчени ситуацијом, рекли су да се плаше нових киша, те да ће, пратећи временску прогнозу, имати много непроспаваних дана.

Вукадин Корица за је рекао да је вода, након јаког пљуска праћеног вјетром и грмљавинама однијела углавном шљунак са макадамских путева.

- Немамо сређене канализационе одводе. Затрпани су разним смећем, због чега су се зачепили и дошло је до изливања на пут – рекао је Корица.

Додајући да за живота не памти такав пљусак.

- Ако киша настави да пада у овако великим количинама, биће страшно за народ који је испод пута, јер земља више не може упијати воду. Ми који смо на брду некако се и боримо – навео  је Корица.

Његов комшија Милорад Јовановић рекао је да је штета немјерљива, те да се вода улила у помоћне објекте и шталу .

- Вода ми је ушла у гаражу гдје сам држао алат и још неке ствари из куће. Све је потопљено, вода је ушла и у помоћне објекте, по ко зна који пут. У штали сам имао двоје прасића који су се удавили у води - прича Јовановић.

Вода је, како кажем потопила и њиву те уништила око 30 дунума кукуруза који су били посађени.

- Не вриједи се више нервирати. Буде човјеку тешко када види да стално губи нешто што је својим рукама створио. Час удари киша и пљусак, час суша – прича кроз сузе Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана