Становници Мишиног Хана уз шири мост добијају и уређен пружни прелаз

Јасмина Салопек
Становници Мишиног Хана уз шири мост добијају и уређен пружни прелаз

БАЊАЛУКА - Стари и дотрајали прелаз преко рјечице Иваштанке у Мишином Хану, који се усљед дотрајалости и урушио, ускоро ће бити замијењен новим мостом који се гради, а који ће повећати безбједност за пјешаке и бициклисте.

 Овим пројектом, вриједним 150.000 КМ, мјештанима ће бити скраћен пут до њихових кућа за више од два километра.

Градоначелник Драшко Станивуковић, који је јуче обишао радове, рекао је да је у Мишином Хану реализовано више значајних пројеката, а међу њима су реконструкција путног правца Радињача-Мишин Хан и изградња игралишта.

- Мост који се усљед дотрајалости и урушио ускоро ће бити модернизован. Овај пројекат кандидован је од стране МЗ Мишин Хан као приоритет, а од стране градске администрације проблем је препознат, те се приступило његовом рјешавању - рекао је Станивуковић.

Истиче да је ово један од пет мостова које тренутно граде на подручју Бањалуке, те да је требало обезбиједити новац јер пројекат није био у плану.

- На овом мосту тренутно је онемогућен саобраћај моторних возила што ће постати прошлост и мјештани овог дијела нашег града ускоро ће добити нови шири и квалитетнији мост - поручио Станивуковић.

Како је рекао, завршетком радова, осим тога што мјештани више неће морати до кућа ићи обилазним путем, биће олакшано и чишћење моста током зимског периода.

- Стари мост био је поприлично узак, што је отежавало пролазак механизације, а самим тим и процес чишћења у зимском периоду - појаснио је он.

Станивуковић је најавио да је план да се у овој МЗ ради и пројекат модернизације пружног прелаза с циљем безбједнијег одвијања саобраћаја.

Предсједник Савјета МЗ Мишин Хан Драган Бајић захвалио је градоначелнику што је препознао проблем и обезбиједио средства за рјешавање проблема са дотрајалим мостом преко рјечице Иваштанке.

- Сва документација и све припреме су завршене у рекордном року. Суочавали смо се са бројним проблемима, посебно у зимском периоду и заиста смо срећни што ћемо ускоро добити нови модернији мост - рекао је Бајић.

Упоредо са овим значајним пројектом, траје изградња моста у Чесми, а нови мостови граде се и у насељима Дервиши и Мотике. Такође, ускоро би требало да почне и изградња моста у Доцу који би требало да смањи саобраћајне гужве у граду.

Дервиши

Нови мост у Дервишима требало би да буде готов за неколико мјесеци, а биће распона око 13 метара, са двије саобраћајне траке и двостраном пјешачком и бициклистичком стазом. Укупна ширина требало би да буде око 14 метара, односно ширина коловозне траке 3,5 метара, бициклистичке стазе метар и по те стазе за пјешаке два метра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана