Станивуковић: Суд одлучио да „Аутопревоз“ сутра преузме земљиште

Јасмина Салопек
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА – Нова деложација, односно принудно извршење и увођење “Аутопревоза” у посјед земљишта на локацији "старе аутобуске станице" у центру Бањалуке заказана је за сутра у седам часова, казао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

-Прије пет минута добили смо обавјештење од Окружног привредног суда у Бањалуци да је деложација заказана за сутра у седам ујутру, иако смо састанак за рјешавање питања "Аутопревоза", са представницима овог предузећа и свим одборницима, договорили за сутра од 12 часова - казао је градоначелник.

Станивуковић је за данас у 15 часова најавио ванредни састанак како би сви заузели  заједнички став о дјеловању по овом питању.

 

Заиста невјероватно!
Прије 5 минута добили смо обавјештење од Окружног привредног суда да је деложација паркинга “Аутопревоза” заказана за сутра у 7.00 ујутру, иако смо састанак за рјешавање питања Аутопревоза, са представницима овог предузећа и свим одборницима, договорили за…

— Драшко Станивуковић (@Stanivukovic_D) October 19, 2023

 

Ранији покушаји „Аутопревоза“ да уђе у посјед земљишта су пропали.

Драшко Станивуковић је казао недавно да не жели да иде у договоре са предузећем „Аутопревоз“ без Скупштине града.

Спор између „Аутопревоза” и Града око власништва на земљишту вриједном десетине милиона марака на локацији познатој као Стара аутобуска станица трајао је скоро двије деценије.

Свему је претходио споразум из 1979. године о замјени некретнина између града Бањалука са “Аутопревозом”.

Тим споразумом град је “Аутопревозу” у насељу Лазарево дао земљиште за изградњу нове аутобуске станице, а заузврат добио спорно земљиште.

Међутим, уговор између двије стране никада није заведен у земљишно-књижну евиденцији Основног суда у Бањалуци, а из архива су под неразјашњеним околностима нестали оригинали.

Дугогодишњи спор је отворен 2004. године када је Град захтијевао да се земљиште код Старе аутобуске станице и музеја упише као његово власништво тражећи да се утврди правна ваљаност споразума о замјени.

Пресуду у корист Града је донио Окружни привредни суд, а потврдио ју је и Виши привредни суд у Бањалуци, међутим коначну ријеч дао је Уставни суд БиХ који је те пресуде поништио.

Поред паркинга, „Аутопревоз” је основу судских пресуда власник и дијела земљишта на којем је изграђена Видовданска улица и Музеј савремене умјетности.

С обзиром на то да је на тим парцелама изграђена инфраструктура, из „Аутопревоза” траже да се изврши експропријација и да се на тај начин обештете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана