Станивуковић: Кривичне пријаве 2. фебруара због незаконитих радњи

Срна
Станивуковић: Кривичне пријаве 2. фебруара због незаконитих радњи

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић тврди да су претходна Градска управа и јавна предузећа починили незаконите радње, због чега најављује да ће у уторак, 2. фебруара, поднијети кривичне пријаве.

Саопштавајући данас на конференцији за новинаре у Бањалуци прве извјештаје "Тима за ревизију", који се односе на незаконитост рада Градске управе и јавних предузећа у претходном периоду, Станивуковић је прецизирао да ће кривичне пријаве поднијети против против бившег градоначелника Бањалуке Игора Радојичића, бившег шефа Одсјека Цивилне заштите Младена Ћућуна, бившег начелника Одјељења комуналне полиције Миленка Летића, те бившег директора "Акване" Ведрана Митровића.

Он је рекао да у Бањалуци има 372 билборда, које је идентификовала нова комунална полиција, "од којих је 159 лажно постављених који не плаћају комуналну накнаду, чиме је буџет града годишње оштећен за више од пола милиона КМ".

"Пронађено је више од 50 билборда за које кажу да нису ничији. Сви морају бити откривени. Идентификоваћемо све фирме које имају рок до сутра да плате комуналну накнаду, а у супротном више неће моћи добити дозволу за постављање билборда", рекао је Станивуковић.

Станивуковић тврди да се на згради "Еуросплета" налазе билборди које изнајмљује фирма "Дел плакат" која има 43 неплаћене комуналне таксе од укупно 100.000 КМ и да је за вријеме избора овдје било постављено доста билборда политичара без адекватних дозвола за то.

Градоначелник је рекао да постоје незаконитости у уговору о чишћењу рјечице Црквене за 169.000 КМ у случају бившег шефа Одсјека Цивилне заштите Младена Ћућуна "који о томе није обавијестио жВоде Српскеж и све је урађено без надзора".

Он тврди да је "Ћућун поставио ограду за потребе Цивилне заштите која је плаћена 120.000 КМ, док је процијењена вриједност била 25.000 КМ", да је купио службена аута за ову службу која су користили начелници неограничено 24 часа са горивом колико желе.

Станивуковић је рекао да располаже именима људи, који су у Градској управи пријављени на уговор на неодређено вријеме, али су имали и уговор о дјелу, због чега је буџет града Бањалука оштећен, те да они имају рок до сутра да пониште уговор о дјелу.

Он каже да су појединци у Градској управи Бањалуке дипломе стекли у врло кратком времену, па ће Градска управа затражити да се образовне установе и инспекција изјасне о њиховој вјеродостојности.

Станивуковић је изразио жаљење што градска инспекција нема ингеренције да прегледа изградњу зграде "Гранд трејд" у Бањалуци, истичући да је регулациони план предвидио један спрат, али су дозидана још два, те додаје да је фирма "ЦПК" до сада радила све урбанистичке услове, али ће ове године ово предузеће за тај посао бити изједначено са другима.

Градоначелник је рекао да је у предузећу "Аквана" извучен новац, а о великим милионским уговорима нема релевантне документације, нема намјенског трошења, а постоји и проблем са директним уговорима који су одмах плаћани.

Станивуковић се извинио због увредљиве изјаве

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је данас да се извињава због своје недавне изјаве да је "заузет, а не одузет", истичући да није имао друге намјере, осим да се нашали.

"Ово је једна општеприхваћена народна пословица, реченица или фраза. Нисам имао никакве друге намјере, осим да се нашалим. Али, ако је неко то видио, ја се извињавам", изјавио је Станивуковић новинарима у Бањалуци.

Станивуковић је рекао да је спреман да се извини за сваки свој потез намјеран или ненамјеран када је то потребно, али да би волио да новинари питају посланика у Народној скупштини Републике Српске Момчила Антонића зашто је некога назвао усташом. Он је рекао да би Антонић за такве ријечи требао да се извињава.

"Критикујте ме због онога што стварно урадим. Мене критикују због онога што сам кренуо говорити. У једној емисији хтио сам рећи Република Српска и Федерација БиХ чине БиХ, а онда сам рекао БиХ чине Република и они су узели само тај дио и исјекли", тврди Станивуковић.

Станивуковић је рекао да се извињава ако је било шта погријешио, јер то некада човјек у брзини изговори.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић за београдску телевизију "К1" рекао је да признаје "републику БиХ" која се састоји од два ентитета и да то не доводи у питање.

Европска мрежа за самосталан живот /ЕНИЛ/ из Брисела раније је изразила забринутост због жестоке јавне кампање против њиховог члана Мреже младих Ане Котур Еркић и позвала Станивуковића да се јавно извини због своје изјаве да је "заузет, а не одузет".

Активисткиња за људска права особа са инвалидитетом Ана Котур Еркић изјавила је раније Срни да јој од 11. јануара, када је на свом "Твитер" налогу осудила изјаву Станивуковића - "Јесам заузет, али нисам одузет", непрестано стижу увредљиве и погрдне поруке од особа које су стале у његову заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана