Станивуковић шаље буџет и амандмане Уставном суду

ГС
Станивуковић шаље буџет и амандмане Уставном суду

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић затражиће од Уставног суда Републике Српске да оцијени да ли су одлуке о усвајању и извршењу буџета града у складу са уставом и законима, јавип је портал Мондо.

Станивуковић ће данас Уставном суду Републике Српске предати приједлог за покретање поступка оцјене уставности и законитости одлука о усвајању и извршењу буџетаповодом амандмана уложених од стране скупштинске већине.

Станивуковић је крајем априла најавио да ће град формирати правни тим који ће сачинити захтјев за оцјену законитости амандмана скупштинске већине на градски буџет.

Из СНСД тада су прокоментарисали да су амандмани на буџет постали саставни дио буџета који је усвојила Скупштина града и да би градоначелник једино могао да оцјењује законитост буџета.

Бужет Града Бањалука усвојен је на маратонској трећој ванредној сједници Скупштине града у ноћи између сриједе и четвртка (14. и 15. април) усвајањем свих тачака дневног реда.

Буџет је усвојен износу од 149,7 милиона КМ са свим амандманима посланичких клубова.

Скупштинска већина усвојила је амандмане СНСД-а, који су за градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића били неприхватљиви.

Станивуковић и градска администрација кажу, између осталог, да је амандманима за редовно сервисирање и функционисање града предвиђено седам пута мање средстава него што је просјек ранијих година.

Споран је и амандман којим се „градоначелнику одузима право реалокације средстава“, као и амандман којим је смањена стопа пореза на непокретности чиме ће, тврди градоначелник, Бањалука изгубити око четири милиона прихода.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана