Станивуковић предложио да се црквени објекат измјести на другу локацију

Јелена Танацковић
Станивуковић предложио да се црквени објекат измјести на другу локацију

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је одржана расправа о Нацрту измјене дијела Регулационог плана за дио централног подручја града Бањалуке која је изазвала је велику пажњу јавности.

Градоначелник Драшко Станивуковић истакао је да се град суочио са неколико страна, те да се не слаже са изгледом ужег центра града и да ће се потрудити да уважи савјете стручне јавности.

Према ријечима грађана и струке овим Нацртом изглед историјске градске језгре трајно је нарушен гигантским стамбеним зградама. Овако планиран стамбени блок ће центар загушити визуално, створити додатне саобраћајне гужве.

Станивуковић је истакао да је осјетљива тема која се тиче интереса Српске православне цркве и спомен-обиљежја посвећеном борцима и погинулима у Одрамбено-отаџбинском рату.

- Сви заинтересовани субјекти учествују и дају своја рјешења. За ужи дио центра града за који је заинтересована Српска православна црква, чули смо полемику и захтјеве за измјену Реглулационог плана које смо добили од цркве и инвеститора. Трећа локација гдје је Град посебно сензибилан је централно спомен-обиљежје – рекао је Станивуковић.

Грађани су се побунили и рекли да је у изради плана све погрешно, те да је израда централног спомен обиљежја на паркингу " Краша" на погрешном мјесту.

- Као Град суочили смо се са ставом породица погинулих бораца и оних који су највише оштећени у Одбрамбено-отаџбинском рату. Они су рекли уколико не буде обиљежје у ужем центру њима то не треба и не прихватају као централно спомен-обиљежје. Са свим другим што бисмо планирали били би најнезадовољнији они којима је то посвећено. Зато смо одлучили за ту локацију. Задали смо се на међународни позив и рекли да архитекте које цртају прилагоде на датој локацији - каже Станивуковић.

Објекат који би требало да буде изграђен код Храма Христа Спаситеља, према ријечима јавности затворио поглед на Бански двор, Градску управу и сам храм и нарушио изглед цијеле локације.

Станивуковић истиче да су у току преговори на некој другој локацији.

- Наша Српска православна црква 30 година од почетка изградње Храма гледа да ријеши своје проблеме и своје изазове и ми да желимо да чујемо, разматрамо и покушамо да урадимо максимално колико је могуће и да усагласимо са свима. Ово је сад приједлог који треба да размотримо, није нешто што је коначно. Морате разумјети и мене као градоначелника, на захтјев СПЦ сам одлучио да их саслушам, људи из одјељења су са њима разговарали и тражили смо неколико модалитета. То је било у том тренутку за цркву прихватљиво. Разматрало се о другим модалитетима које сам ја као градоначелник предлагао , а то је да објекат буде локација преко пута, одмах до 'Еуросплета' у Српској улици, гдје су таксисти. Добио сам мишљење, да би и струка и један дио архитеката са којима сам причао у последњих пар дана са тим били задовољни. Тај дио нема зеленило и не дирамо парк, али још треба да разговарамо - рекао је Станивуковић.

Он истиче да стамбено пословни објекат који се гради ''рупа'' између Српске улице и Улице Бана Лазаревића, Васе Пелагића, да су се уклопиле у изглед центра града, поштујући задату спратност.

- Чули смо све што предлажу, јавна расправа се води ове или следеће недјеље и све иде по процедури. Спремни смо да саслушамо. Регулациони план иде тако да релевантни субјекти СПЦ, борачко удружење, инвеститор и јавност износи своје мишљење. Свјестан сам сензибилитета и тражићемо рјешење које је компромисно. Неће остати на овај начин, јер ни ја нисам сагласан. Није у духу онога што и ја лично сматрам да је добро за град.

Додаје да се могу наћи боља рјешења, те да ће утицати на Регулациони план онолико колико је у његовој надлежности.

- Мислио сам да је добро за јавну расправу да јавност види шта су релевантни актери предложили. Сада јавност износи своје мишљење, а ми ћемо касније пресудмо. Лично нисам задовољан са свим тим и желим нешто другачије и боље.Морате знати да Регулациони план не предлаже градоначелник, а оно што могу и спреман сам да будем корективни фактор у капацитету којем могу.Били смо демократски на нивоу организовања јавних презентација овдје у срцу Градске управе. Људи су могли рећи шта су хтјели, били су одборници и сви су радили на томе отворен начин и мислим да је Бањалука оно што треба да буде – закључио је Станивуковић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана